Saturday, August 27, 2011

Bila Di Tanya Tentang Raya~

Pagi tadi bukak blog..kene tag ngan khairull-dean nie...suruh aku jawab soklan2 sempena ari raye nie...die pun kene tag pada asal nye hik3...so, malam baru aku free...ape lagi...jom kite jawab soklan2 gempak raye tersebut..calow~

  • Baju raya untuk tahun ini bertemakan warna ?

Baju raya tahun nie atau tahun2 lepas pun memang tak da tema, beli je mane ade haha ^^ tahun nie 1st time ade tiga (salu nye satu atau dua je)..tapi dua je yang dah siap hahaha...baju yang 1st tu...aku dah tempah dari awal bulan 6 dan siap( cadang nye nak wat baju pektikel)...tapi aku xpakai2..so jadi la die sebagai baju raya...

baju kedua plak beli dengan baju kurung adik  aku ,ikin, sebab kalau beli dua pasang baju kurung dapat murah haha...tak pasal2 aku dapat lagi baju,

baju yang ke tiga plak xsiap lagi,,,haha tak da plan pun nak beli sampai tiga...tapi hari tu cari baju raye, banyak yang jarang2 jer...nak tak nak beli je la kain, pastu baru hantar tempah...agak sengal gak la..haha...ecelly~aku bukan berkira sangat dengan baju raye nie,..pakai je mane ade...so, baju yang ketige tu akan di buat sebagai baju kurung baru untuk bukak sem nanti erkkk haha

  • Lokasi pertama anda kunjungi untuk beraya ?
Tahun nie beraya dulu di rumah senak sedare kat Johor^^


  • Makanan kegemaran anda di pagi raya ?
Pagi raye, saye suke makan rendang ayam ^^, kalau kat Johor nenek salu buat lontong, jadi makan lontong la banyak nye...(kat Johor, kat kampung nenek, memang banyak buat lontong utk raye, hampir setiap rumah kot,,perghh sampai xlalu makan)


  • Lagu raya yang paling menyentuh hati ?
suke dengo lagu Jalil Hamid yang raya tu..erkk nie bukan menyentuh hati nie, nie geli hati haha~kalu lagu sedey..lagu Aisyah la~ T~T



  • Berapa rumah anda akan kunjung pada hari raya pertama ?
berape ek...depend pade perut, dah penuh stop la beraya..haha =p, ikot je..kalau ade orang kat rumah tu, singgah lew...xkesah berape banyak pun...seboleh nye ziarah semua sanak sedara la~


  • Berapa pasang baju raya anda ?
err...dah cerita kat atas tu hehe 2 1/2...coz lagi satu xsiap lagi hik3


  • Adakah anda seorang perantau ?
saye pemantau je ....cuti sem yang panjang...haha^^


  • Di pagi hari raya , part mana anda paling sedih ?
Bile banyak crite hantu yang di tayang...huhu sedey tau~ i hate horror film....shiiirooooo~ =p (kenape raye je byk la cite antu? why? why? why?)


  • Menu di pagi raya dirumah anda ?
kalau buat open hause, biasenye soto...hehe^^...simple je~ kan arney?haha


  • Kampung Ibu / Ayah anda Raya tahun ini akan anda balik ?
kampung ayah dulu...kat Johor~...pastu baru kat kampung ibu, coz rumah kami memang dekat ngan kampung ibu pun...haha =p


okey, terjawab sudah semua soklan yang di tanya...haha...raye kali nie nak wat lomang...hehe jom wat lomang same2 ^^




bubye..good night...
p/s : 27 ramadhan....^^




Thursday, August 25, 2011

Omo..Its Moving~

Pagi tadi bosan, aku gi la tengok gambar2 yang ade illusi optik nie....sekali jumpe la gambar nie...erkkk juling mate aku~~ pening tengok lame2....gambar nie tak bergerak pun...tapi illusi optik menyebabkan die nampak macam moving kan? hehe ^^



lame gak aku tengok gambar2 ala2 macam nie pagi tadi...mate aku pun leh jadi macam nie~
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


hohoho..julin2 dah~ v(O.o)Y

Wednesday, August 24, 2011

Anak Dara Kena buat Keje

Salaam~
Hurmm mood raye dah tiba! Aja2 hwaiting~..haha mane tak nye...pasang je radio, kebanyakkan nye lagu raye je..aigoo~nak2 lagu nye sedey2 je haha..tambah lagi nak dekat raye nie kan, emm macam-macam kene buat, kemas rumah, buat kueh raye, cuci tu cuci nie, ade yang cat rumah lagi..hoho deabakk~rajin korang yer~

Waktu-waktu macam nie la yang paling kelam kabOt nye pun hoho...setahun sekali kemas rumah gile2, ape salahnye kan huhu...T~T lagi kelam kabot kalu buat rumah terbuke erkk~

Pagi-pagi lagi , ibu dah senaraikan ape yang kene aku buat hari nie...hoho...mentang-mentang anak darenye cuti...macam-macam kene buat haha...

Senarai kerje-kerje mengemas rumah hari ini :

1. Bukak semua langsir, dan basuh, dan sidai, dan gantung balik



















2. Keluarkan balang kuih raye, basuh, lap














3. Cuci sawang satu rumah




















4. Lap habuk-habuk kat perabot

















5. Vacum kapet
















dan macam-macam lagi~yang lain sambung esok..hoho...ok bubye...jom2 mengemas~ ^^
p/s: hari nie sepatutnye wordless wednesday...haha^^


 

Tuesday, August 23, 2011

Quote 1



Oh ho...tak jadi tido pagi nie..haha ^^ terjumpe ayat kat atas nie...terpikir la pulak...kalau macam nie bahaye la orang2 yang in a relationship kan?haha dasyat bebeno perumpamaan sekarang nie yer..hihi ^^

Ape pendapat dietitian sume??haha bahaye nie..hik3...

aha sape2 yang in relationship tu jage2 la ek, jangan makan manis2 sangat hahaha =p





Edisi Ziarah Raya Blogger



Hari ni bukak blog tenampak la segmen ni yang telah di invite oleh tuan tanah nye Nizam , untuk join Edisi Ziarah Blogger...aku pun join saja~ trime kasih la nizam coz sudi invite...hehe ^^ dah nak raye dah rupenye..huhu...

Raye nie , mungkin aku rehatkan blog nie, dalam 3,4 hari kot...maklum la~ balik kampung Segamat~ ^^...lepas balik dari kampung baru aku ziarah menziarah blog plak ek~ hehe

So, aku nak tag dua orang member aku nie..nak suruh depe join segmen nie...Salsabilla dan Hafizah jemput la join ek hehe, boleh la kite ziarah banyak blog nanti hehe^^ korang-korang pun leh la join...tarikh tutup 28/8/2011 tau~ ^^

okey tu saje untuk entri di pagi posa ke 23 nie...huargghh ngantuknye~ (O.o)/ bubye



Sunday, August 21, 2011

Bulan Posa Sepi Tanpa Geng =p

Bulan posa kali nie, 1st time duduk kat rumah dari mula posa sampai raya nanti...syok-tak-syok nya dapat cuti sem panjang lagu nie..hahaha jangan jelez....tapi, ade benda yang di buat bersame kawan2 yang aku rindui..eceh~ye la...pasni grad dah kompom tak dapat posa sama2 dah huhu (T~T)


Nie gambar trio ddir...a.k.a mamarazzi class ...haha...ade je gosip dalam kelas jangan sampai kami tahu..haha terutamenye yang tudung biru tu...hahaha =p wahaa~ rindu kat korang, tapi tak pe...cuti tak lame lagi pun..hoho...bosan2 aku lukis gambar nie...



okey mesti korang (stalker2) nak taw name depe nie ek? yang xnak tau , sudey hehe...yang tudung biru nie namenye Arney (peng'komen' setia blog aku), yang pink nie Mijaa...yang lagi sorang tu ..paham2 je la, sape lagi kan~ haha depe due orang ni tak da blog, so aku mencapapkan muke2 depe nie kat sini je haha jangan mare~....ala bukan gambar betoi pun kan..hik3...^^


tapi sekali aku tgk muke Arney yang aku lukis nie da macam ct la plak...ke perasan aku je *Arney jangan kembang sangat, maintain3x *...hahaha tapi dua kali pandang, emm...hik3 btw Arney is single..^^


kalau aku melukis, maksud nye aku tgh malas tau~hehe tambah lagi hari nie, malas nak wat keje2 research (ecelly hari2 malas nye pun) haha bila le nak rajin nye...aku bukan ape~, kalau musim2 cuti sem nie, tok sah le nak kasi aku keje...memang lambat la siap, coz duduk rumah paham2 la...tengok tV la...tenet la...kemas rumah la...melukis la...kan..kan..ke aku sorang je macam nie haha *alasan*


Puasa nie...bagi aku, lagi best kat U ngan kawan2, sebab kalau kat sane berbuke ramai2 ngan kawan2, pastu bile dah masuk waktu berbuke ade je tukang jerit kasi taw kat satu blok orang dah azan, pastu same2 pegi bazaar, pastu terawih pegi same2, pastu berlumbe bace Quran sape khatam dulu, pastu tadarus same2, pastu sahur makan nasi keras akibat tak da rice-cooker, pastu hari kite diisi dengan aktiviti la jugak...korang ade rasa tak ape yang aku rasa???
emm tapi aku tak nafikan yang kat rumah pun best jugak sebab kat rumah ade keluarge + makan banyak ^^...hehe

okey la...dah datang penyakit malas-menulis dah,...hoho..bubye~

 

 

Saturday, August 20, 2011

Spoiler 2

Episode 8 : Scent of a Woman, deabaakkkk~ 1st time tgk Lee Dong Wook wat 'muke2' dalam drama nie..haha...chuwa3x~ okey, tantan behave~ haha aku suke tgk muke die nie...hak3 senyum gembira+perli+puas hati..haha^^



dan yang pasti nye, aku suke gak ape yang unnie cakap nie...erkkk~ makan dalam saehh~



tengok muke dong wook oppa nie...haha,...lawak2....papepun tak tau lagi ending cite nie macam mane, sedey ke gumbira ke...tapi kalo sedey xbest la...kalau sad-ending gak~, aku wat muka macam Dong Wook oppa bawah nie..hahahoho (T~T)











sape peminat k-drama mesti tengok cite nie...hik3...yang best nye ade beberape scene kat lift, teringat crite My Girl plak..hak3..Arney (cingu ya) kate episode 9 lagi deabakkk....ahaha...^^ mood happy sekejap...erkkk~

OST SaoW JYJ Junsu-You Are Beautiful




deaabbaaakkk~

....................................................................................................................................................................

p/s: (gunakan bahasa perak pure untuk membaca ayat di bawah ini, TQ)

Ade pengumuman...ade sape2 nak makan berbuke dengan teman, moh le ke suro An-naim dekat kampong seri rahmat ni, hari nih keluarge beso teman ade buat more..moh2, sejeban datang pon tak ngape, boleh meriah sikit suro...erkk XD..


Winner Jom Isi Dialog 1 & 2 ~

As I promised, saye akan umumkan dialog pilihan saye untuk segmen Jom Isi Dialog yang saye buat minggu lepas ...jadi jom tengok dialog yg terpilih~

Dialog 1, pemenang nye~

Cik Winny punye dialog~

Tahniah 3x, Chulkaheyo, Omeneto

(sebab situasi nie memang berhampiran surau pun, macam tau2 je~)




Bagi dialog 2,  pemenang nye~

dialog Ramadan-senpai,

Tahniah 3x, Chulkaheyo, Omeneto

p/s: erkkk nie macam mengharap kejadian nie berlaku je senpai..haha^^



kepada dialog2 yang tak terpilih tu...jangan bekecil hati, saye ucapkan jutaan terime kasih kerana sudi turut serta...nantikan dialog2 yang akan datang~hehe^^

Jemput melawat blog pemenang Jom Isi Dialog 1 & 2...

Hadiah?...kene tanye pemenang nak hadiah ape lew??

 
  • kalo nak tengok balik : 

btw, 'Jom Isi Dialog 3' xda sape nak join...(T^T)/



The Lucky Follower

Aha...bace tajuk kat atas pun dah boleh agak kan~ hihi hari nie aku nak kasi highlight sikit kat stalker aku yang bertuah...walaupun stalker aku tak la ramai mana pun...tapi aku nak hargai jasa anda menjadi pembaca di blog nie...


orang yang  bertuah tersebut adalah childude93....(tepuk tangan untuk diri sendiri, muke ko pun dah macam terkejut je.. hik3)


tahniah,...dah la bufday die baru2 nie, tapi die pelik aku wish ^^ (dik oi, ang post pasai hari jadi ang kat entri terbaru ang, pastu aku wish la...jgn wat pelik plak...=p)

childude93 nie suke k-pop...::janggg::..Beast is deaabakkkk~~(^~^.)v

jemput la jenguk2 childude93 nye blog ek.....



p/s: Korang rase follower yang ke berapa yang dapat special highlight dari aku lagi?...ahaa pikir2 la ek  ....btw, tgk tarikh hari nie ! 20 Ramadhan dah~....apelagi nak di tunggu...mari berusaha...hehe



Friday, August 19, 2011

Under Construction


aku nak kemas kini blog~
ok..segala kesulitan amatlah dikesali~

aku tinggalkan dgn lagu yg aku tengah layan sekarang nie~


okbai~




Thursday, August 18, 2011

Giveaway Duit Raya Dari Jepun :)

Salaam~ hari nie aku ternampak entri nie...kak Anum nak kasi duit raye wehhhh~...aku tak nak lepaskan peluang, ye la...xpenah pegang duit jepun ..erkk kate je fan j-dorama..haha ^^

so, kak Anum..saye nak duit raye~ walaupun umur dah tue, tapi saye belajar lagi..hik3 :p

 Ade sape2 nak duit raye dari jepun? leh la intai2 kat blog kak Anum ek~


p/s: waa...mesti ramai yg join ni, kak Anum...abis la duit Abg K-cop...hak3...^^





Wednesday, August 17, 2011

Terima Kasih...


Pagi nie...tak tahu la...nasyid nie bermain2 di kepala aku...
'Ya Allah, betapa banyak dosaku ini...ampunkan aku Ya Allah'

jadi aku nak ajak  kawan2 dengar nasyid nie same2...
hayati lirik nye...




/(TT~TT)\


Mawaddah - Terima Kasih Tuhanku
 
Terima kasih wahai Tuhanku
Yang sentiasa melimpahkan rahmat-Nya
Membenarkan aku menghadap-Mu Tuhan
Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang

Untuk bercakap dengan-Mu Tuhan
Mengizinkan ku minta pada-Mu
Memuja - memuji sepenuh hatiku
Memohon munajat pada-Mu Ya Rabbi

Terima kasih wahai Tuhanku
Yang sentiasa melimpahkan rahmat-Nya
Membenarkan aku menghadap-Mu Tuhan
Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang

Untuk bercakap dengan-Mu Tuhan
Mengizinkan ku minta pada-Mu
Memuja - memuji sepenuh hatiku
Memohon munajat pada-Mu Ya Rabbi
Tapi aku khuwatir ketika menghadap-Mu
Tidak pula pandai beradab dengan-Mu
Aku mula bimbang kalau aku derhaka
Dalam ketaatan bukan rahmat dari-MU yang ku dapat
Tapi ku kan dapat kemarahan-Mu
Ya Rabbal Alamin
Maafkanlah Aku
Ya Rabbal Alamin
Maafkanlah Aku





Tuesday, August 16, 2011

13 Checklist Lelaki untuk Pilih Pasangan

Hari nie nak kongsi sedikit dengan korang dari buku yang telah saye bace, bukunye bertajuk
 'Bagaikan Khadijah di hati Rasulullah s.a.w'.


13 Checklist  yang lelaki guna untuk mencari pasangan :


Si dia pelembut hati, ada jiwa keibuan ^^




Si dia pelembut hati, ada jiwa keanak-anakan




Si dia pelembut hati, ada sikap mudah mengerti



Si dia pelembut hati, mudah menghargai





Si dia pelembut hati, menjaga penampilan





Si dia pelembut hati, menghormati diri dan orang lain




Si dia pelembut hati, ada simpati dan prihatin




Si dia pelembut hati, tahu menyesuaikan diri





Si dia pelembut hati, ada takwa dan kelembutan





Si dia pelembut hati iaitu pendamai




Si dia pelembut hati, dalam dirinya adalah agama





Si dia pelembut hati, punya kemahiran




Si dia pelembut hati, bijak berterus terang



Ada kecantikan dalam dirinya, yang teserlah di mata ^^


untuk bacaan lebih lanjut boleh la pinjam dari saye,
atau beli sendiri dekat kedai buku berhampiran =p

p/s: mula2 beli buku nie ,ingatkan cerita tentang Saidatina Khadijah, rupe2nye lebih kepada persediaan untuk ke fasa berumah tangga,erkkk~
ade jugak diselitkan dengan contoh teladan daripada Saidatina Khadijah...
nak tak nak bace je la hehe^^





Monday, August 15, 2011

Ikin's Art 2


aha..nie lukisan adik aku ikin, macam yang sebelum nie aku tunjuk...
mula2 aku tengok, ingatkan die lukis hantu ke ape~
rupe2nye..hahaha...
nie la akibat bulan puasa...
lukisan die pun semua jadi macam nie..hik2..
aroma menyelerakan..sampai macam tu sekali..hik3

dan pastinye bile malam die lukis benda lain pulak~


erkkk..i'm speechless mula2..hahaha
okey, binatang kesukaan adik aku nie adalah berudu..
eeee yekkks aku xtaw macam mane die nie boleh pulak minat kat katak...
so gambar nie pun terhasil...erkkk
kalau ade telur katak kat dalam kolam depan rumah tu, die suruh biar jangan buang..
coz die nak tengok berudu jadi katak...erkkk =p





Jom Isi Dialog 3~

Peristiwa 3




klik gambar bagi besarkan

okey, untuk dialog 3 nie ade classic-touch sikit..erkkk =p
ala2 lagu Taylor Swift gitu..hehe

isi dialog dalam komen box ye..
the best dialog akan aku isi dalam picture nie nanti~^^

penilaian akan dibuat lepas 1 week..^^

okey sambil tu, leh dengar lagu taylor swift-love story^^ i love TS 



enjoy~



Saturday, August 13, 2011

Jom Isi Dialog 2~

Peristiwa 2


klik gambar bagi besarkan image~

okey...untuk peristiwa 2 nie, situasinye kat tempat meeting program~
agak2 ape dialog kat atas nie?

fill-up the dialog okey...kasi kreatip sikit...hehe
buat dialog yang best2...
dialog yg the best, akan aku fill-up dalam gambar~..hehe^^

p/s: tulis dialog dlm komen box aku ek..TQ^^



Segmen Promosi Blog 500 Follower Ke Bawah


Berpandukan rajah di atas...korang pun dapat taw dah kan^^...mempromosikan blog punye pasai la nie...
segmen nie En. Anif Abdullah yang wat..aku tahu pun dari kawan aku punye blog, Salsabilla name die..hehe

Rajin mereka2 nie buat segmen macam nie kan..hoho..so sape2 yg rase nak tambah follower sile la pegi blog Anif Abdullah ek...tapi segmen nie ade tarikh tutupnye...check-it-out k~

Nama: Intan Amira , boleh panggil tantan
Hobi : Melukis, tengok cerita korea-jepun-anime, bace buku tokoh2

Tu je kot entri pagi 13ramadhan nie..hehe..slamat menjalani ibadah di pusingan kedua bulan yg penuh keberkatan ini...bye~




Jom Isi Dialog 1~

Peristiwa 1



anda bosann??
jom...
fill-up dialog kat atas..
nie lukisan yg aku lukis gune Mr.Paint^^..
gatai2 lukis tapi xtaw nak wat dialog pe...
so, tolong bagi cadangan dialog nye ek..hik3..kasi kreatip sikit boley?

tulis kat komen box aku tu, ok TQ~^^
enjoy~




Thursday, August 11, 2011

Spoiler 1

Sanggup masuk kelas Tango, walaupun xminat, semuanye sebab die...
love can make you move~


p/s: teke cite ape?hehe


Tuesday, August 9, 2011

Cerita Korea 'Tipu Kepada Saya'? erkk =p

Emm musim cuti2 memang banyak le stok crite2 dari negara K atau J ....
antara crite nye, mesti la, crite 'Tipu Kepada Saya' atau bahasa K nya 'Naege Geojitmaleul Haebwa' atau bahasa omputih nye 'Lie To Me' hik3.

Cite nie dah pun abis tayang,
but... Kang ji hwan oppa~ ottokaji~nan nol nomu chuwa plus your acting~
erkk okey dah merepek cakap bahasa K plak~

Nie antara crite yg aku suke tengok, but yes still tak leh kalahkan lagi ngan crite Secret Garden hehe^^..
ost2 nye pun aku suka...

1. Shameless lie by Gayoon (4Minute)

ahaa lagu atas nie dah jadi message alert aku 2 bulan nie..haha



2. Lovin Ice Cream by As one ft Ez-life

Lagu nie pun...best..sweet and cute song~
 " Kalo korang tengok crite nie..bile part lagu nie, mesti korang hempuk2 bantal..it sooo sweet", kata Cik Anonymous.



3. Really want to say Hello by M to M


lagu nie pun...ehem2~ feeling abis~~bertenang tan bertenang bulan2 posa nie, erkkk~
btw..kawan aku pun suka lagu nie..ape yg aku tgk kat blog dia la..hik3



4. Are you STILL Waiting by Hee Young
awat still tu huruf besaq, cam da papa ja?eheh~ =p


 
  • credit to all the subbers

 
hehehe...okey la..sekarang nie aku tengah busy (busy ke buat2 busy) dengan proposal research...so download banyak2, kumpul.2..nanti baru tengok hik3...siap le korang kawan2 semua~

p/s: sekarang nie crite Scent of a Woman tengah hot~...hehe..^^

Lastly, kepada kipas2 crite K ;

cite K cite K jugak, bulan posa jangan lupa na~
hehe v(^~^.)v

 


Monday, August 8, 2011

My Boyfwen an Anatomical Doll?


Saya dah jumpe boyfwen saye^^...
Hiroshi-kun~...
kepala botak, gigi penuh, blue jek~ erkk
cinta jarak jauh nie...haha =p



nie la akibat pengaruh anime; The Wallflower..hak3

okey, Horoshi-kun mari kite blaja tooth's quadrant ~^^


Aku.

Aku umpama kupu,
Mencari cahaya bila malam tiba,
Dia umpama bunga,
Memberi sumber kekuatan tenaga,
Kadang teringat, ku lupa
Kadang teringin, ku pendam
Kadang terasa, ku biarkan
Kerna tak upaya, aku seorang hamba.