Monday, May 2, 2011

[Blaja laa 1...] : Siapakah MRI Dan CT dlm Hidup Saya???

Okeh entri kali nie nak cakap pasai ape yg aku blaja~
(asik tulis pasai diri sendiri je,,,syok sendiri ke ape haha)

Aku blaja Radiography...ataw name bandarnye 'tukang x-ray'...
yg aku blaja bukan le semata utk xray general tu~ (ala yg korg salu jumpe akak2 lawa ataw abg2 encem tukang xray tuk medical check up korg tu la) tapi kami kene blaja jugak MRI, CT Scan, Ultrasound (biase gune utk scan org ngandung tu la~), Angiography(pasai kaji salur darah korg la)...

Anatomy (anatomy-blaja pasai organ dan tulang2 dlm badan korg tu) tok sah ckp la...memg kene power...ate mane x nye..yg kami xray tu anatomy korg gak~..hoho
('ate' merupakan penggunaan bahasa perak yg biase org perak gune bermaksud 'oleh itu', 'emm'; sumber 'dictionary tantan taram'..entah mane la aku taw..dari lahir aku dah sebut haha =p )

kelihatan mija tgh blaja tulang, sampai meribakan Mr Right die tu..haha~

tantan~plez stop drawing!!! somebody already vomit there~
vomit nie org Batu Kawan panggil 'muntah' ijo hehe)  hahaa...
maaf lukisan koi 4pagi haha~



MRI tu ape?

nie mesti xpenah tgk ER, Dr.House, Code Blue, etc tu la korg, asik tgk Korea je..ape nak jadi la~..haha =p (antu korea ckp bkn aku =p)
MRI nie merupakan mknan org2 dulu kala, sampai la sekarang MRI boleh menyebabkan korg rase nak mkn dOnkin Donat....haha...
MRI atau name betoi nye Magnetic Resonance Imaging, nie alat yg guna kuasa magnet tuk scan badan korg...benda alah nie, bentuknye mcm donut ataw org kuantan kate 'ring-shaped'~erkkk~

org salu kate 'biase nye MRI utk scan otak'...btoi dah tu...sebenarnye bukan otak je...lutut,ligament, lehaq, bahu,semua yg berkaitan dgn tissu dlm badan etc..banyak kes dtg sebab epilepsi (org Batu Gajah cakap = 'sawan' hik3) ataw ligament koyak (ligament-penyambung antara tulang ke tulang korg la...aishh xblaja biology ke dulu??) ...

biase nye org takut bile 1st time tgk mesin nie...mane xnye besar gabak (gabak-adalah simpulan bahasa...erkk)..pastu kite plak kene baring masuk benda alah nie...sorg2 plak tu...

jgn risau, kalu korg ade penyakit klaustrofobia ( takut bile duk kat tempat yg sempit ataw terhimpit atau tkut gelap)...satu je cara..ingt yg korg bukan nye sorg2 pun, 'tukang xray' yg lawa ataw encem kan ade, panggil la depe~...lagi pun Allah kan ade~hurm...

masuk bilik MRI nie korg kene buang barang2 berharga korg yg ade unsur2 black metal(erkkk~ )haha..ok...kan aku ckp..MRI guna kuase veto magnet kan...so korg agak2 la...~
kalu korg bwk besi rantai beskal yg korg salu pakai kat lehaq tu dlm rum MRI...x ke tertarik ke magnet tu kan???...

jadi biasenye 'tukang xray' yg encem and lawa tu akan suruh korg tinggalkan brg2 metal (berunsurkan besi) kat luar bilik scan lagi...
hatta, kerusi roda dan katil wad pun xleh masuk...lagi la bahaye..nanti tertarik kat donut tu sape nak tanggung kos repair???
tu xpe lagi, kalu ade org baring kat donut tu, then tertarik plak katil besi...tak ke kite kene wat kenduri arwah esoknye utk die...hohoho~(biasenye kat rum MRI, ade katil and kerusi roda yg xtertarik ngan magnet, so korg kene tukar la katil n kerusi b4 masuk~)

CT Scan tu plak??

CT scan tu plak....
kalu abg ly ade kak Ct. suraya, and Datuk K ade Ct nurhaliza....kat sepital pun ade CT gak~haha

bentuk nye nak dekat same dgn MRI..tapi die leper sikit...kecik sikit...
cumenye, ct scan xguna kuasa magnet...die nie xminat magnet...die guna radiasi (ala mcm xray biase la)..

cumenye die nie tinggi kuasa radiasi cikit dari xray biase sebab die nak wat pusingan keliling badan pesakit nak tgk gamba keratan rentas badan pesakit...
walaupun tinggi radiasi Ct nie, utk kebaikan pesakit gak, boleh la doktor tau ape masalah pesakit , pastu leh rawat...kalu xbuat Ct scan,,, kan doktor xtaw, lain la kalu doktor tu ade mata-xray , tgk je pesakit... taw dah sakit ape...erkk ..::goosebump:: ...

okey basicly nie la ghupenye (bahasa Perak pior bermaksud 'rupa'nya haha)...
macam donut kan??hehe...

nie gambar MRI...
CT scan gambar dari sini

Okey leh beza kan x, MRI ngan CT kalu aku tny dlm kuiz ujung bulan nanti ???
(sejak bile plak blagak jadi lecturer nie~)
.......
....
hurm aku paham... aku pun mcm tu gak dulu~...
xleh beza kan...kan...kan...
jadi utk senang bezakan...baik korg isi borang masuk kos Radiography...muahahaha~



Nie la 'tukang xray' lawa turr...bluekkk~
muke zaman freshgirl (asik freshman jek) = 1st year...erkkk...



6 comments:

Anonymous said...

hahaha....mmg bangga r mdm n bro zainul klu bace nih.....

Tantan^^ said...

anonymous yg aku xtau sape tapi mesti budak kelas aku nie~: TQ...bangga la sgt~, aku bukan student 'elite' hahaha

Anonymous said...

hahaha....nice t0o much ;D
~ Raudhah 88~

Tantan^^ said...

Raudah88 : hahaha..sambung gelak ko~..Tq 4 ur time reading dis blog hik3

akulahct said...

wahhh ade name kak su di situ... huhu.. terharu....

btw sunguh lawa tukang xray itu... hukhuk....

:)

Tantan^^ said...

kaksu : haha...trime kasih...tukang xray pojaan ramai nie..erkk..haha