Wednesday, November 25, 2015

Tentang Diri

Assalamualaikum

Lama..tak menulis, harap semuanya sihat belaka, syafakillah syafakallah pada yang kurang sihat..semoga cepat sembuh.

Alhamdulillah masih bernyawa, masih diberi kesempatan untuk berkata-kata. Lama menyepi tanda sibuk dengan hal peribadi, jika dulu masa terluang lukisan yang terjadi, tapi kini masa di gunakan dengan penuh aktiviti.

Di tengah musim kesempitan ekonomi, aku juga tak lepas dari tempias yang diberi. 20 Jun, kerata baru dibeli jadi keperluan diri. Bagi menampung kos sara diri, perniagaan di mula harap membantu sana sini ( De Amira Enterprise, September 2015)

Aku juga manusia, ada naluri ada hati.
Dalam kepala banyak isi, harap hati tak banyak duri.

Aku punya jati diri, jika dibimbing bisa berbakti. Jangan cuba kau ubah sampai ku tak kenal diri sendiri.

Kadang di nasihatkan supaya tak memaksa diri, kerana hidup hanya sekali, nikmati selagi tak mati, tentunya dia sentiasa menanti.

Sumpah aku rindu, masa dulu usia meningkat dewasa, tapi sesungguhnya itu lah yang jauh, yang tak mungkin di rasa lagi.

Coretan sekali sekala.


Tuesday, August 11, 2015

Kerja Jauh-jauh

Assalamualaikum

Di meja makan.

Aku: Ibu ayah, along ada dapat panggilan interview untuk kerja, separuh gov..tapi..posting dekat Sabah atau Sarawak.

Ibu: ... (diam)

Ayah: Emm boleh la cuba, tapi bagi ayah, dah alang2 kamu nak pergi keje jauh, baik cuba apply pegi Arab terus..

Ibu: kerja macam tu dekat semenanjung ni tak da ke?

Aku: Tak da ibu..setakat ni kosong nya dekat Sabah atau Sarawak saje.

Ayah: Kamu buat la istikharah along..mudah2an dapat jawapan nya. Mana tau, pergi sana jumpa jodoh sana..hahaha.

Aku: erkkk..

Nyatanya, ibu nampak berat hati nak kasi..
Ayah sempoi saja.


p/s: perkara paling menggembirakan hati ialah, bila dapat bekerja dan tinggal bersama keluarga.



Wednesday, July 22, 2015

Tantan's events for 2015

Assalamualaikum

Events yang sudah/akan di sertai tak lama lagi..adeh..fitness kena naik balik ni

8 Mac 2015 Malaysia Women Marathon dekat Shah Alam 21km DONE

31 Mei 2015 TM Fan Run dekat Putrajaya  15km Marathon  DONE

16 Ogos 2015 RunWithUs dekat Putrajaya  12km Marathon

13 September  2015 FitMalaysia dekat Ipoh 10km Marathon

24 Oktober 2015 BSN Night Marathon dekat Putrajaya  21km Halfmarathon

29 November 2015 Larian Sultan Nazrin dekat Kuala Kangsar 15km Marathon

Nampak tue..tahun ni tahun Halfmarathon..cemon Tantan u can do it..

P/s: tengah single and available nih senang la nak join...hoho




Tuesday, July 21, 2015

Kisah Sehari Sebelum Raya

Assalamualaikum  

Ni cerita sehari sebelum raya pertama..

Mood rajin nak buat semua benda..

Puding koktail + Agar-agar + biskut Cornflakes +Kek coklat

Mula2  buat biskut Cornflakes . .sorang2 buat..asyik punyer buat tak perasan yang oven setting dia untuk panggang ayam..maka...hangus terbakar~bak kata kak Ziana


selama hari ni buat cornflakes  okey je..tah kenapa la jadi begini  

So teruskan mood dengan buat agar2..
Agar2 plak segan2 nak keras..edit resepi baru la menjadi..

Pastu buat kek coklat..okeh..kek coklat okey la..dah biasa buat..hehe

Mood dah mcm penat buat sorang2 semua benda..tapi xpe la..last nak buat puding koktail sebab orang surau nak datang takbir malam raya malam kang...



Siap pun puding koktail..dengan penuh teliti ikut sukatan..janji dia boleh mengeras..
bila dah sejuk saya mintak adik masukkan dalam peti ais..



Tercegat depan peti ais..tak terkata..haha

Orang kata " Jika benda tu memang di takdirkan milik kita, jalan mana pun tetap kita punya..tapi jika bukan milik kita, biar dalam gengaman pun terlepas jua"

Menguji kesabaran..terus masuk bilik, habiskan seJuzuk baru lega hati nih..haha

Akhir kata..
Selamat Hari Raya
Maaf zahir dan batin  




Thursday, May 28, 2015

Story: From Stiletto to Nike 1

Adam look at me like he can read my face.

'Are you mad at me?'  He seems can't bear anymore.
'No, I'm not. .'
'So what made you look like a lion just now?'
Am I that obvious,  ' I hate making people waiting for me.'
'Why?, it is just a customer, Amy..we just miss out his order..don't take it to your heart.' He try to calm me.
'It's just.. I hate waiting..' I said quietly.

...


Sunday, May 24, 2015

Mr Joe Whenever Wherever...



When age, is just a number, 
When time, feel like killing you,
When you see everyone is happy,
When you drowning in your own routine, 
There are always reasons behind, 
There is always a light to brighten up your day, 
Believe and keep your faith,
Everyone wanna happy ending,
If it is not, still,
It is not the end.


p/s: I'm human too..
Hey, Mr. Joe Whenever Wherever...
till we meet...




Tuesday, April 28, 2015

Words: Beautiful

Dear Intan,

I do love the things that I've done..as I remember ..
"Love your job not your company"

I always put passion on everything.. you should learn it from marathon.
"You finished what you've started"

I always punctual to work and I always make sure my tasks done before leave.
"Good company is, when the employee thumb out on time"

I know well that my sense of loyalty is freaking me out..sometime its not even needed and not in a right place.
"Appreciate don't take for granted"

But intan...sometime..its ok to be not ok.
"Smile as you can, because it the most beautiful curve you should treasure"


Warmest regards,
You know who I am.






Tuesday, April 14, 2015

My Birthday is tomorrow!

Tomorrow. ..my birthday..

Last year i watch Captain America alone in the cinema on my birthday...and i promise that this year not by myself anymore...but I guess..ill do the same tomorrow...hahaha

Huhu.

What can i do on my birthday by myself?? Tell me...


Sunday, April 12, 2015

Beri dia Kekuatan..

Dear Auntie,

Intan doakan makcik tabah dan lebih kuat untuk hadapi semua ni..
intan xdapat bayangkan betapa tabahnya makcik, pergi hospital sendiri..

Tah kenapa tengok makcik terbaring ni..terasa macam kalo intan kat tempat makcik..intan tak tau mcm mana nak hadapi.

how i can help you? I dont know..huhu

Wednesday, February 18, 2015

Tantan's Achievement

Assalamualaikum.

Miss me? Its been a long time...and it is new year 2015 already...hehe

2014 Life Achievement & Event.

3 Feb 14- Transfer to new branch workplace near hometown



15 Apr 14- Celebrate my birthday by myself.




31 May 14-Mieza's Wedding at Terengganu



2 Nov 14- 1st Sprint Duathlon at Port Dickson (5km run -30km ride - 5km run)



27 Dis 14- Hidayah's Wedding at Tanjung Tualang



2015 Plan

8 Mac 15 - 1st Half Marathon at Shah Alam

15 April 15 - I don't want to celebrate by myself anymore...can I?

So far, that its..do you have big event for me to join? Feel free to invite me..haha

p/s: rindu..lama tak menulis..