Sunday, December 18, 2011

Roti Kembung

Penah makan tak roti kembung?
aku tak tau la korang penah ke tak, tapi roti ni selalu ibu aku buat bile malam, sambil tengok tV




Resepi Roti Kembung

1.  Tepung gandum
2.  Sesudu gula and garam sikit
3.  Minyak (yang dah dipanaskan)

-masukkan gula, ngan minyak yang panas tu dalam bekas yang ade tepung. hati-hati dengan minyak yang panas, minyak ni jangan buh banyak sangat...hehe..okey uli2..sampai jadi macam doh untuk donat tu, siap buat bulat2, pastu gune roller , kasi bentuk leper..then goreng...mase goreng tu nanti die kembung~kalau tak cukup minyak (panas tadi) die xkembung sangat. lagi bagus kalau tinggalkan doh tu lame sikit baru goreng, baru die kembung besar~ ngee~ cube la...senang je pun..

lagi best kalau makan ngan sardin ke~ hehe





selamat mencuba, hehe (^~^.)/

10 comments:

Ridha said...

kat tempat aku pnggil tepung jewer..hehe

Mohd. Ramadan Bin Ab.Hamid said...

errrrr......

Tantan^^ said...

ridha:tepung jewer tu merujuk pada tepung gandum ke name roti kembung nie?hahaha

Ramadan senpai: errr?waeyo?xpercaya?jgn mkn byk?erkkk?

Ridha said...

jewer tu maksudnya piat...ia merujuk kepada cara nak kembangkan tepung tu, piat2 tarik sampai kembang. nenek aku dulu xpakai roller..huhu

Tantan^^ said...

ohoo~..paham dah~haha

ajenni said...

sedap plop tgk

Tantan^^ said...

ajenni~ ko memang...kalau bab makan no 1..kalah aku..cehh~ haha =p

azuwan said...

kat india org pggl dia poori

Tantan^^ said...

azuwan: name lain nye roti puri la kan? hehe ooo...byk asal usul roti ni rupenye haha

baby maira said...

Tempat sy org panggil roti segan ..