Friday, August 5, 2011

Hari Yg Memalukan di Tempat Derma Darah

Ni cerite mase aku menderma darah dekat Husm hari tu...ye la..nak masuk bulan pose hari tu, hospital pun wat la kempen derma darah...so aku pun xlepas peluang...lagi pun dah lame dah aku xmenderma...
aku ajak kawan aku derma sekali, tapi die ade masalah pulak...katenye die salu pengsan lepas derma...so, hari tu aku gi sorg2 je kat pusat tabung darah...

sampai je kat sana, ramai orang/ staff yg menderma...Alhamdulillah aku boleh menderma (aku nye hemoglobin count 13.5 je..tapi kak nurse tu kate, okey lepas~ die nak 12.0 above)...okey xkisah la

sepatutnye org nak derma kene la isi perut dulu, cukup tidur...hari tu aku xsempat mkn breakfast..aku minum nescafe je...hehe

tapi xpe la...sampai je turn aku..aku duduk kat satu kerusi...tetibe dtg lagi 4 org staff (xsilap aku H.O)..hehe depe nak duduk dekat2, tapi aku dah duduk dulu kat tempat tu...so sorg lagi kene tgu~ ngeh3 padan muke kaw haha

Aku punye la rase xselesa...mane xnye ...org dok tgk aku derma darah...jelingan matenye memberi hint supaya aku cepatla siap....hadoiyai~Surprisingly, darah aku laju je keluar...fill-up 450ml..staff nurse pun pelik..hehe..

lepas je abis derma, sepatut nye kene rehat minimum 10 minit...tapi..haha aku selumber je rehat 2min...coz aku tak selesa dan rase diperhatikan..hurm





lepas tu aku mintak nurse plaster, kak nurse tu risau, coz da la darah aku cepat kuar, pas tu aku rehat kejap je..hoho die suruh aku duduk kat sofa berhampiran dulu...aku pun ikot kate die.. 

Tak sampai 10min aku duduk...aku nye muke dah berpeluh...kepala dah nak berdenyut2...
'oh no, aku nak pitam'...
cepat2 aku bagitau kat kak nurse tadi...ape lagi..kecoh la die...dan2 tu gak die suh aku baring sambil kaki ke atas~...mcm dlm gmbo bwh nie~







gile malu kot...coz aku bukan nye pitam lagi..aku just rase pening dan nak pitam...org ramai dok tgk aku...dan2 tu gak la..pengarah hospital dan vip datang melawat...perggghhh aku punye la malu..haha tak pasai2 aku kene rehat sejam pulak....coz kak nurse takut aku tumbang...hik3 hadoiyai~

haha so sebagai pengajaran...kalau menderma darah, 10min rehat tu penting..hik3~ =p



7 comments:

pena said...

kesian tantan..

pena x pernah ada pngalaman derma darah lagi..

Tantan^^ said...

pena : hehe...malu nye la kan..haha

3p4h said...

Anda sgt kreatif! Rajinnya la melukis sgala kartun tu. Nice!

Tantan^^ said...

epah senpai: aha~..TQVM (^~^.)v...
lukisan mcm budak2 je..huhu

3p4h said...

Rajin kot.... Wpun cam bdk2, tp kartun tu cute. Ada mesej drp gmbr. Teruskan!

Tantan^^ said...

Epah senpai: hehe~tapi gambar real senpai tangkap lagi kreatip dan lawa hehe...hwaiting!!^^

fadz said...

sian ko...naper darah kuar cepat nurse musti riso eh..aritue time derma drh, darah ak pon kuar cepat gk..nurse tue pon risau gk...naper????