Tuesday, May 1, 2012

Vacation: Redang Island Day 1

RM300 sudah terbang~ yeaayyy...erkkk….hehe

Pada 25 April hari tu aku dan 7 rakan sekelas pergi bercuti kat pulau redang, bercuti la sangat kan~ tengah busy2 nih…hehe untuk budget trip ke Pulau Redang, kitorang disarankan pergi weekday, tula pasai ktorang pergi hari rabu~ pekej 3hari 2malam hanya RM260 (siap makan banyak tak hengat tu boh~) kalau weekend harge pekej jadi double, maknenye dalam RM400…so kirenye, harge yang kitorang dapat tu kire murah dah…
Mula2 kitorang gi naik speedboat kat jeti kat Merang, excited giler…perjalanan speedboat memakan masa 45min sahaja berbanding naik feri 2jam, tapi, speedboat kitorang plak tetibe mati satu dari dua enjin nye kat halfway…so perjalanan makan mase 1jam lebih…hehe…
speedboat waktu kitorang pergi tu...bukan yang 'dayang' tu haha tapi yang jenis warne biru ni...hik3
feri ke Redang ( 2jam perjalanan kalau naik Feri)~



jeti...kitorang duduk kat Lagoon resort so tunggu la kat jeti nih...

muke gembire, sebelum satu enjin boat unfunctional~ haha

here we are~

Sesampainya kat jeti Pulau Redang, hati tak henti2 memuji ciptaan Allah, Subhanallah, lawa~, bagaikan kolam renang yang terbentang luas  (ayat orang yang kemaruk berenang hehe)…Air nye sangat jernih, “berbaloi la perjalanan naik boat yang mati enjin” kate kawan aku…haha

tengokla biru-jernih-giler air nye~








Kami check in kat Lagoon resort, dapat pulak bilik yang betol2 menghadap pantai, seyes beruntung giler…lepas kemas2 beg dan barang2, kami pergi lunch,,, makanan memang dah cover dalam pekej, kat sini ada kantin yang masak makanan untuk kitorang (buffet) so apelagi…memang bedal habis la…


bilik untuk 4 orang..memang selesa...ade 2 tingkat~

pandangan dari bilik atas chalet...wooohooo~ cantik kan?





2bilik untuk 8orang...hik3

"Tertekan sebab dapat bilik menghadap pantai~" haha kate member aku~
masih tak percaya...kagum...kagum~

cantik, lawa, hot~haha



Pukul 2.30, kami pergi snorkelling kat Pulau Paku Kechil (tak silap aku), perjalanan ke pulau paku kechil pun kena naik boat….sampai sane…kami snorkeling, lawa~ ade macam2 ikan (ikan yang biasenye aku ingat ade kat laut dalam je) ikan nemo pun ade~…aku ibarat terapung kat aquarium yang besar…cantik giler~
2 trip snorkelling pagi dan petang~

bergambar before gi snorkelling~ haha
boat yang kami naik untuk pergi snorkeling~

ni cafe (kantin) Redang Lagoon...tempat orang melahap lepas balik snorkeling yang melaparkan~haha

inside kantin~

(Kat Redang ni ade sewa camera dalam air, RM 30 per day, tapi kitorang tak sewa pun tak da dalam budget huhu…korang nak tau, mai datang Redang sendiri hik3)

Malam tu ade bbq kat kantin, bbq toksah cakap la, memang bakar ikan, ayam , udang sendiri2, amek la banyak mane pun…haha kenyang habis ~…lepas semua orang dah bloated, kitorang main mainan yang gune otak je, xlarat nak main gune physical takut kang ade yang muntah ayam pangang…haha…kitorang main Saidina ( atau kalau yang biase aku main dulu jutaria) . Enam orang yang main, korang tau tak sape yang bankrupt awal??? Hahaha aku la…huhu



siap2 untuk BBQ mlm nih~

santai dulu main buaian...
'buai laju2 ..aku nak kawen ngan omputih~ hahaha'


BBQ tak hengat punyer~

muke gembire sebelum bloated, walaupun dah memang bloated~haha

dah macam gambling plak duk kat pondok malam2 main Saidina nih haha~

Overall~cuaca sepanjang kat Redang memang nice gitu~ malam2 dalam pukul 2pagi baru la hujan.

Day 2..next post~








No comments: