Saturday, May 7, 2011

Jaman Sekolah Dulu... : Tak Perlukan Streka~


tan! nape tudung ko ade bahagian yg kedut2...?
tan! xda air la kat blok...ko mandi kat mane?
tan! blok kite black out...lampu meja je leh pasang, main lampu suiz jatuh kot


Soklan2 diatas salu sgt aku dgr kat UIA nie....blok aku (hostel) ditakdirkan blok yg bermasalah...
salu xda air?? bukan xda langsung pun ,salu nye air sikit atau halus je...ye la,...blok aku nie atas bukit + dekat ngan utan,,,,tambah lagi aku duk tingkat 4 mmg susah nak dapat air laju~tapi ade mase dulu mmg air problem kat blok aku...

Selain tu...blok aku gak yg salu tepon abg2 maintanen untuk btoikan suiz letrik...salu sgt xda letrik...yg best nye... slalu nye xda letrik bile aku dah streka separuh baju tuk pakai esok nye
(streka nie bahasa org Teluk Intan nye ialah iron)...adoiii~...dah dekat 3kali kowt...kadang2 sampai aku pikir streka aku ke yg gune high power sampai black out blok aku??? **misteri2**

tapi sume2 perkara nie aku jarang merungut...
taw sebab ape???ahaa~
sebabnye aku dah di'training' dari jaman skola~
Semenjak Mengenal erti Keindahan Agama (SMKA) lagi....erkkk

Ditakdirkan skola aku dulu, mmg salu xda air, mmg salu black out, mmg xda gune STREKA!

Ye betoi...kami xguna streka~
Statement nie mmg xleh diterima akal oleh sesetangah org seperti azni, mieja, arney, mak bapak dak2 form1 yg baru anta anak ke skola aku tu, cikgu add math, cikgu PJ, cikgu KH (sain pertanian), jurutera kapal terbang, tukang masak, tukang kasut, menteri belia, wiliam, cikgu tadika kemas, wartawan dan juga tukang promoter kedai Senghing (bukan hupseng ye~) =p ....hahaha

Pelajar2 tak dibenarkan bawak streka masing2...
walhal xda sebijik streka pun kat asrama waktu jaman kami F1-F3...
waktu F4-F5 seingt aku ade disediakan 2bijik streka asrama...tu pun xsalu guna~
bukan ape...kalu kami gune streka...asrama akan black out~...
skola aku tu skola lame...wiring system die sgt2 la sensetip...btoi x Nodo???hahaha..
(Nodo nie kawan aku dari jaman skola smpai la kat uia nie die asik ngeko aku je~),
even room nodo ngan aku kat uia nie, 10 langkah je jaraknye~)

Benda nie aku cite kat azni , mieja, arney, lela...ternyata depe sgt terkejut...

'Abis tu mcm mane korg iron baju skola? tudung labuh tu lagi?'

ahaa~ rahsie nye tnye le puteri2 budak skola Azlan...erkkk =p
hikhikhik...meh akak habaq mai~^^
kitorg dulu basuh baju menggunakan tangan, bukan kaki, bukan jugak kepala...erkk
okey2..bile basuh dgn tgn, pastu jgn perah baju tu...so die x berkedut..
gantung terus pakai hanger...sebulan sekali balik kampung baru la ktorg iron baju tu...
bile nak gantung baju tu, mmg lenjun le ayo nye (air bercurah2 akibat x perah baju)....
itu la rahsie nye...
tapi awas dgn baju2 yg berNila..salu sgt sidai rapat2 sampai bertompok kat baju kawan hahaha

Oleh sebab aku dah terbiase x iron baju...kadang2 tu aku iron gitu2 je..hak2...
tapi dulu aku mmg tabik spring ngan kawan2 yg baju depe mmg maintain xkedut punye,
walaupun xda streka...antaranye...fariza, fariza, fariza dan etc ...hahaha (aku xingt sape lagi la haha)...
tapi ramai la jugak~gile la...ayu gile la depe duduk sampai xkedut...kalu baju aku toksah ckp la...hik3


Selain itu, pffttt...
pasai black out plak...aku kire bersyukur gak la...kat uia nie, blackout2 pun suiz kat meja leh gune lagi, lampu meja pun leh nyala lagi...kalau nak dibandingkan ngan jaman skola lu...
skola dulu mmg salu sgt bergelap..kdg2 pasang lampu koridor je...lantak le korg seram tahap gaban ke memlm...mmg xleh pasang lampu...so aku mmg dah lali dgn situasi nie...

Pastu pasai ayo xda...nie lagi la...
skola mane yg terkenal dgn xda ayo nye kat Bota tu, kalau bukan skola aku~..hikkhik...
btoi x?? kan...kan...
air kat sana, nak tunggu tadah dlm baldi pun..sempat lagi korg g nyapu dorm korg tu...
sempat lagi korg amek mknan kat dewan makan DM...
kalu emergency nak melabur plak..korg rembat je ayo org yg tadah tadi (yg tgh tgu line mkn kat DM)...haha..bile budak tu balik dari DM nak mandi, ayo baru tadah balik sebab dah dirembat nak melabur nye pasai  oleh member~ hik3 (owh..bukan aku..ye~..haha) (=,=')v

Kadang2 tu, air mmg langsung xda...ktorg duk pulas2 kepala paip tu, xjugak die kuar ayo...
itu mmg kes kene mandi nomad...
ape tu mandi nomad ?.mandi nomad nie..
ktorg kene g mandi kat sekolah, maksud aku kat sekolah..ye kat kelas2 tu~...
seingt aku ri tu kami penah mandi kat toilet kat Pusat Sumber...**gluppss**
bwk baldi gi skolah pepagi buta..dlm koi3-4 pg...

Tu xpe lagi...
kata akak2 super-senior, depe kene mandi kat Taman Cendawan yg terletak dekat depan pintu masuk skola dulu...coz kat situ je ade sumber ayo~..hoho **auwww**~

Tu la pasai aku ngan Nodo leh slumber land je duduk kat blok aku walaupun masalah air sikit nih...sebab kami dah terbiase...
org lain punye la angkut barang mandi, nak gi mandi kat blok lain...hak3~
tapi xtaw la budak2 ex-skola aku yg lain~..hihi

tula kisah air, streka dan letrik~hoho^^

Nway..memg payah waktu zaman skola dulu~..tapi tgk le hasil nye...
bersyukurlah ngan ape yg ade,,,erkkk~




Kalau Tak Paham:

1. rembat = ambil 'hak org' dgn bergaya
2. emergency = keadaan yg xleh kawal / tunggu mase je~
3. ayo = 'air' dlm bahase perak~
4. ngeko = ikut ke mana2


5 comments:

pena said...

hehe..

betul2x.. kalau basuh guna tangan memang kurang kedut..

Tantan^^ said...

pena : aii~ berpengalaman ke??hihi~

tintin said...

smkasas, skolah aku yg paling dahsyat skali dlm sejarah idop. xpernah2 aku rsa depressed sebegitu kt skolah laen. (aku dh biasa pindah2 skolah). smpi sekarang aku rsa fobia ngan skolah tu, walaupn aku blajr kt situ 0.5 thn jer. hehe..

Tantan^^ said...

Tintin : sabar2...aku mampu tempuhinye 5tahun tin~...hak3 =p

Anonymous said...

btul sgt....