Monday, March 18, 2013

Saya Obese...

Assalamualaikum 

To the obese people out there...Aku sangat memahami apa yang korang rasa, sebab aku juga obese..
Aku tahu, korang mesti ada terfikir jugak nak turun berat badan kan? 
Sekarang cuba tangkap gambar penuh korang! ye sekarang! now...gambar penuh! bukan nampak muka je, nak yang penuh sampai kaki..(aku tahu, orang obese jarang tangkap gambar penuh sendiri, kadang2 tak nak tengok pun gambar tu)...

Okey, dah tangkap? tengok gambar tu, jangan edit angle okey (untuk kasi nampak kurus)...tanya pada diri, sampai bila kita nak macam ni? tak teringin ke nak berat badan yang sihat? jangan malas! bahaya weh kalau kita badan obese, nanti banyak cost, beli baju besar, beli ubat (penyakit tiga serangkai contohnya nauzubillah..), macam2 la yang kena beli dengan harga yang lebih, semuanye sebab saiz badankan.

Ada penimbang? Jangan takut, pegi timbang...Omakkau~ terkejutkan, terfikir..bila la last time aku naik penimbang kan? jangan takut dengan penimbang, jadikan penimbang tu kawan kita, yang kita jumpa tiap minggu...okey?

Jom! jom kita berubah...sakit hatikan, kalau orang lain critic kita (macam la mereka tau apa yang kita rasa kan? ), gemuk la, gajah la, block jalan la, jijikla, sakit mata la, macam2 kan, kita ni dah la sensetip (yes, most of us sensitive, badan besar hati kecik baq hang)...

Macam mana nak turun, takda semangat?...belajar dulu! cari kat internet, cara2 nak turunkan berat dengan senaman dan makan dengan cara yang betul. Tak payah la guna produk2, mahal dan habis duit je, yang penting kita kena rajin...jom belajar kat sini.

Dah belajar cara makan yang betoi, jom download video aerobik kat youtube...tak terfikirkan? sebelum ni tak pernah pun download kan, jom..tapi jangan download je..kena la buat..hehe

I didnt own this video, credit to the owner..

Penat kan?? Takpa, mula2 memang penat, benda nampak simple je kan? tapi baq hang, lama2 kacang je aerobik atas ni...

Kita perlukan support, bukan kritikan. 
Keluarga yang support lagi senang..takda la makan lebih nanti..hehe
Dan cari kawan, atau orang yang boleh kasi support,..buktikan kita boleh. 
Jom, berusaha sama2 aku! set target berat badan ideal kita. 
Percaya pada diri kita, yang kita boleh dapat berat ideal.

Doa, jangan lupa doa, tiap kali lepas solat, doa agar tingkat semangat dan motivasi dalam diri untuk teruskan usaha. Di samping, 'ringankan' badan untuk kita beribadat. Solat kita pun akan jadi lagi rasa sempurna, sebab kita akan boleh duduk tahyat dengan betul.

Lastly, aku harap post aku ni dapat beri sedikit sebanyak manfaat pada korang, jom kita sama2 berusaha, belajar-usaha-usaha-usaha-doa..(aku tahu, bukan benda mudah) tapi , percayala...mesti dapat good result punya..In Shaa Allah! Hwaiting gurl or boy who are obese out there (^~^.)//

Fighting girlsss~ (^~^.)v

I didnt own this video, credit to the owner..
Taylor swift-Mean

You, with your words like knives and swords and weapons that you use against me
You have knocked me off my feet again got me feeling like I'm nothing
You, with your voice like nails on a chalkboard, calling me out when I'm wounded
You, pickin' on the weaker man
Well, you can take me down with just one single blow
But you don't know what you don't know
*Someday I'll be living in a big old city
And all you're ever gonna be is mean
Someday I'll be big enough so you can't hit me
And all you're ever gonna be is mean
Why you gotta be so mean?
You, with your switching sides and your walk-by lies and your humiliation
You, have pointed out my flaws again as if I don't already see them
I'll walk with my head down trying to block you out 'cause I'll never impress you
I just wanna feel okay again
I'll bet you got pushed around, somebody made you cold
But the cycle ends right now 'cause you can't lead me down that road
And you don't know what you don't know....



p/s:  sikit-sikit lama-lama jadi bukit...istiqamah itu penting! In Shaa Allah, saya boleh!





4 comments:

Mohd. Ramadan Bin Ab.Hamid said...

Fightinggg!!! May Allah ease your way! In sha allah..

Tantan^^ said...

Thanks a lot senpai.. But you view me as a 'pathetic' person isn't it? I've read your post..huhu

Mohd. Ramadan Bin Ab.Hamid said...

Nope. Read my post thoroughly and with open heart.. My post has nothing to do with you but if u were offended, then I apologize for that. :)

Ask someone qualified to assist u in ur effort ya. U can do it!

Consistence is the key!

Tantan^^ said...

Saye dikelilingi dgn nutritionist(officemate), kdg2 deorg pun tny sye..haha :p okey, hwaiting~ thanks..