Wednesday, March 6, 2013

Uji Stress ^^

Assalamualaikum..

Hari ni aku pergi kerje, macam biasa..pukul 7.50 aku sampai office. Aku dah kene kerje kat tempat baru (office yang baru)..jadi aku dah ade kawan2 kat tempat kerja..hehe

Pagi ni aku tak tahu kenapa..dua kali..aku rasa nak pitam..aku dah breakfast..tido pun cukup je..mula2 aku ingat aku sendiri rasa je kot..tapi kakak2 kat tempat kerje tanya aku, kenapa muka aku nampak pucat...hoho...

Cek blood pressure 110/68 pulse 68...okey la tu..ermm tak tau kenapa...
last2 aku byk duduk dan minum air je hari ni..
....

Hari ni aku belajar (observe) cara buat stress test..guna treadmill..huhu..aku bukan tengok patient tu..aku tengok treadmill tu...aku nak treadmill! tapi tak mampu den nak beli..hoho

Stress test ni untuk tengok jantung kita..okey ke tak..better than resting ECG (electrocardiogram) la...
Mula-mula kena buat supine ECG (sambil baring)... pastu tengok bacaan ECG ..staff nurse yang buat kan...

Lepastu kena naik atas treadmill..ada beberapa stage untuk stress test ni..dari stage 1-5 atau 6 atau lebih ikut kemampuan patient... 
Stage 1 biasanya berjalan je atas treadmill tu..sambil tu blood pressure akan di monitor..
Stage 2, berjalan tapi treadmill makin 12 degree incline..
Stage 3 berjalan laju dengan 16 degree incline, 
Stage 4 berlari dengan 18 degree incline (giler la macam lari kat bukit)..
dan seterusnye..makin naik stage makin laju dan incline...
lagi banyak stage orang tu leh buat, lagi fit la orang tu..



 photo stresstest_zps72e7927a.jpg


yang bestnye..doktor suruh aku tengok muka patient..takut muka dia pucat (tak leh go on dah)...dalam hati ' aku pun rasa nak pitam..kene pulak tengok muka orang' hahaha..

p/s: duduk kat tempat baru tak bebas..haha.=p (tapi so far, manager kata sementara je..sebab tunggu mesin under maintenance...







2 comments:

Mohd. Ramadan Bin Ab.Hamid said...

Lau buat test tu on student, 99% mungkin fail.. haha

Tantan^^ said...

haha..lelaki biasanya past stage 4 baru achieve target, perempuan pulak stage 3..buat kat student time nak exam...lagi la..tah2 stage 2 dah cungap..haha