Thursday, August 30, 2012

Rooftop Prince (Bu Yong) ^^




Park Ha aka Bu Yong (lotus flower)...dari cerite Rooftop Prince ( best, gelak giler2 bile aku tengok cite nih)..hehe..
 
Watak sengal 4 orang nih memang deabakk~
 
ahaa...ni la gambar nye...
 
 
I didnt own this video, credit to the owner ^^
OST (After a Long Time-Beak Ji Young)
 
 
p/s: Dah lame habis tgk cite nih...tapi tgk balik semalam, dan mood melukis aku mmg tinggi sekarang ni, jadi aku lukis la gmbr Park Ha hehe^^
 
 
 

Wednesday, August 29, 2012

We are never ever getting back together^^

inspired by taylor swift...
 
 
I didnt own this video, credit to the owner ^^ TS luv
 
 
p/s:  oo...ooooohhh~wee.....eeeeeeeeeeeeee~ i like that part hehe...swiftie luv
 
 
 

Tuesday, August 28, 2012

Gelap

 
 
'Everybody's got a dark side, nobody perfect
 remind me who i really am, please remind me who i really am'
Dark Side-Kelly Clarkson
 
I didnt own this video, credit to the owner ^^
 
 
mood: dah lame tak melukis..ngee~ gambar asal dari google, aku meng'paint sai'kan nya..hoho
 
p/s: 'Dark Side' dengar Fly 30 punye pasai...=p
 
 
 
 
 
 
 

Monday, August 27, 2012

SituasiRaya 4

#situasiraya 4

Ayah:    raya rumah nenek nanti ayah nak kamu masak ayam percik, nak kasi nenek rasa ayam percik yang kita jual.

Aku:    haha okey2..

sampai rumah nenek...

esok paginye aku bangun tido, tengok2 ayam percik dah pun siap di bakar..haha..aku sempat buat rencah rempah nye je...haha yang lain deorang duk seronok membakar...senang keje aku...

Ayah:    Ayah nak kamu buatkan ubi ketuk, tadi pak tam ade bawak ubi banyak..

Aku:    '~erkk banyak benda yang first time aku buat sepanjang aku cuti nih...satu pengalaman yang best~'


p/s: ubi ketuk aku buat menjadi dan sedap..hehe (angkat bakul sendiri) hehe

Ubi Ketuk

  • ubi kayu yang lembut (dah rebus dulu)
  • gula
  • kelapa parut
  • tepung salut untuk goreng

senang je pun...tapi banyak benda nak buat...hehe..gambar ubi ketuk tak sempat di ambil, dah habis di baham...haha








SituasiRaya 3

#situasiraya3

3hari sebelum hari raya

Aku:    Ibu baju raye kite ni bile nak amek?
Ibu:    Petang ni ibu pegi la amek kat makcik seha tu...

*tettt tettt tettt* msg ibu masuk (dan dan ade msg masuk)

'baju raya masih belum di jahit, potong pun belum, maaf zahir batin, -makcik seha'

Aku:    erkkk dah agak dah benda ni jadi lagi tahun nih..
Ibu:    emm..nasib baik dah beli baju lagi satu...


p/s:  kene beli baju lebih dari satu setiap tahun, sebab makcik seha salu siap lambat...hoho untung la jugak..haha


Sunday, August 26, 2012

SituasiRaya 2

#sutuasiraya 2

Makcik:    Kamu cuti lame ke? bile masuk kerje balik?
 
Aku:    errr...saye baru je abis blajar, baru je dapat kerje...
 
 
p/s:  *Dalam hati*~ nampak sangat muka aku ni dah 'tua' huuu (T~T.)
 
 
 

SituasiRaya 1

#situasiraya 1

Makcik:    ehh, kamu ni makin bertambah besar sekarang ni ek..
Aku:    ehh, tak la, memang dari dulu dah besarrr macam ini (sambil buat muke blurr)...erkkk~ =p

p/s: tahun depan mesti kene jawab soklan lain plak...hadoiyai~


Sunday, August 19, 2012

Selamat Hari Raya 2012 (Syawal 1433)

Selamat Hari Raya,
Maaf Zahir dan Batin.

maafkan salah silap...kosong...kosong~ (najwa latif kejap hehe)

jom beraya~ jemputla datang ke rumah..hehe^^


p/s: Nak duit raya,,hehe (^~^.)/


Thursday, August 16, 2012

Alhamdulillah...

Assalamualaikum,
Ape khabar korang sume? hehe mesti sibuk nak beli barang2 raya yang last2 minit ni, ade yang nak balik kampung, moga selamat2 semuanye...
Raya tahun ni, aku tak ada rasa nak raya pun sangat, sebab kepala aku ni, penuh benda pikir pasai kerje. Alhamdulillah, aku dah dapat tawaran kerja (syukur ,interview dan dapat offer dalam bulan yang penuh keberkatan, Alhamdulillah) , jadi aku lebih sibuk pikirkan baju, kasut, semua2 la pasai kerja..hehe^^

Doakan aku dapat kerje dengan baik, gigih, workaholic, independent...perghhh haha

p/s: Aku rase lepas ni, jarang la aku update kat sini, hohoho


Tuesday, August 14, 2012

Sungha Jung Deabakk~



I didnt own these videos, credit to Sungha Jung...

p/s: nice~



Monday, August 13, 2012

Biskut Mazola dan Biskut CornFlake

Dua jenis biskut raye aku dah siap, satu hari satu jenis...hoho tapi aku buat semua yang senang2 je....kat umah aku punye fav je yang aku buat, kalau yang complicated sgt tu , malas nak buat haha  almaklum la, oven pun pakai oven gas...(oven letrik rosak huhu)



BISKUT MAZOLA
Bahan-bahan ( 2 balang kecil )
·  200gm tepung gandum
·  250gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
·  100 gm gula halus
·  1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
·  Kuning telur
Cara-cara
1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di sapu dgn mentega.
4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan. Bakar pada suhu 170 ke 180 darjah selama 20 minit atau sehingga permukaan biskut perang.

 
Lepas tu semalam aku buat bickut cornflake plak..hoho...




BISKUT CORNFLAKE MADU
Bahan-bahan ( dalam 60-70 cawan mini )
  • 250gm cornflakes
  • 125gm butter (1/2 buku)
  • 1/2 cawan gula perang
  • 6 sudu makan madu
  • Bijan, almond yang dah di bakar
Cara-cara
  • larutkan butter dan gula
  • masukkan larutan butter dan gula ke dlm bekas cornflake, tambah madu
  • gaul sampai rata dan tabur bijan dan almond
  • masukkan dlm acuan
  • bakar selama 10-15min jerr

okey la...selamat buat biskut raye...hehehe^^
credit to myresepi...


p/s: tahun ni bersemangat nak masak / buat sume benda sendiri...hoho belajar2x




Thursday, August 2, 2012

Ayam Percik Cikgu

Tak pernah terfikir nak bukak gerai jual ayam percik bulan puasa ni, tup tup tu dia....amek kau...puasa ke -3 aku sibuk mencari kelengkapan untuk jualan ayam percik...hari tu cari barang, hari tu jugaklah nak meniage nye...perghh...bayangkan betape penatnye aku ...seharian mencari barang, ayam, petang pulak meniage...mengadap api...erkkk sungguh...burbuke pun aku minum air je...tak larat dah...

semuanye, di sebabkan aku yang tengah tak da koje nih...ha, dapat la koje sambilan jual ayam peghocik bulan posa nih...boss nye tentula ayah aku sendiri hoho...




Boleh kate tiap pagi aku pegi pasar borong beli ayam, (asah skill tawar menawar di situ, dan cari supply yang murah haha) . Pastu balik rumah aku kene 'basuh' ayam, bersihkan buang lemak2 nye...pastu aku kene peram ngan rempah ratussss yang telah aku siapkan malam sebelum nye...pastu aku relax jap, koi3ptg kuar , start bukak gerai...perghh bukan senang nak ngadap bara api tengah posa2 nih...memang logik la ayam panggang salu mahal...huhu...tapi jgn risau, ayam percik yang aku jual, memang berpatutan..hehe (promote plak) hehe




Sepanjang seminggu lebih menjual ayam percik nih, banyak benda yang aku belajar, maksud aku dari segi berbusiness ecehh...ye la..kene berani tanggung risiko rugi, tak da customer, takut terlebih masin ke (puase, xleh nak agak sangat)...huhu tapi, Alhamdulillah, tak hujan petang sepanjang meniage ni ...
dah bosan dah aku tengok ayam dengan ikan hari2..hoho....


Sebelah gerai aku, ade gerai ikan bakar adik aku yang jual....gerai kami ni jauh sikit dari gerai kuih-muih , lauk-pauk yang lain..saje cari port yang senang orang nak singgah..hoho...


Ni la muke 4 orang yang petang2 ngadap api...huhu...ceria je , coz abis ayam dan ikan di jual...tu yang amek gambar macam nak buat iklan ubat gigi tu...hahaha

p/s: jualan ayam percik ni kecil2an jer...untuk isi mase lapang aku ..hoho...btw,...kakak2 yang pergi ke pasar pepagi buta tu is owsem.....bukan senang nak tgk awek2 gi pasar...biasenye mak cik2 je..huhu (aku xcakap pasai aku...hahaha)







Buat Kuih...

Assalamualaikum, ape khabar semua? huhu lame dah tak meng'update' kat blog ni, sibuk dengan aktiviti harian dalam bulan puasa ni.

Sepanjang bulan puasa ni, aku banyak belajar (memasak)...hoho, antare nye apam cupcake, kuih seri ayu, kuih tako, kek choclate (ni dah biase buat dah haha), dan ayam percik. hohoh kebnyakan nye aku buat ikut resepi internet jek..haha

Emm cakap banyak pun tak best...jom tengok gambar je la..

cupcake yang tak jadi tegak, coz tak beli acuan die...haha jadi kembang...tapi rase okey dah...haha =p


esoknye pulak buat kek coklat...nampak je huduh huhu tapi sedap...hantu coklat~=p


kelmarin buat kuih tako pulak...walaupun sibuk dengan gerai ayam percik...huhu kuih ni aku buat dlm bekas je terus, senang ...xpayah nak lipat2 pandan..ehehe jadi la jugak, 1st try, cuma bahagian atas tu ibu cakap pekat sangat...hehe

sejukkan...baru best, makan waktu berbuka...


hari ni aku buat kuih seri ayu pulak...hehe...oppss...comot sikit...buat rushing giler sebelum bukak gerai jualan petang tadi,hehe


hurmm ...best buat kuih ni..tapi jadi banyak la kuantiti nye..hoho...

next post: tentang ayam percik...hehe^^


p/s: saye tabik la kat makcik2 yang selalu jual kuih-muih...bansai3x...