Dua jenis biskut raye aku dah siap, satu hari satu jenis...hoho tapi aku buat semua yang senang2 je....kat umah aku punye fav je yang aku buat, kalau yang complicated sgt tu , malas nak buat haha almaklum la, oven pun pakai oven gas...(oven letrik rosak huhu)
BISKUT MAZOLA
Bahan-bahan ( 2 balang kecil )
·
200gm tepung gandum
· 250gm kacang tanah-goreng tanpa
minyak dan kisar halus
· 100 gm gula halus
· 1 botol kecil Minyak
mazola/secukupnya
· Kuning telur
Cara-cara
1.
Di dalam mangkuk besar gaul sebati
tepung, gula dah kacang kisar.
2. Tuangkan minyak mazola sedikit
sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan
susun didalam loyang yg telah di sapu dgn mentega.
4. Sapukan
atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan. Bakar pada suhu 170 ke
180 darjah selama 20 minit atau sehingga permukaan biskut perang.
BISKUT CORNFLAKE
MADU
Bahan-bahan ( dalam
60-70 cawan mini )
- 250gm cornflakes
- 125gm butter (1/2 buku)
- 1/2 cawan gula perang
- 6 sudu makan madu
- Bijan, almond yang dah di bakar
Cara-cara
- larutkan butter dan gula
- masukkan larutan butter dan gula ke dlm bekas cornflake, tambah madu
- gaul sampai rata dan tabur bijan dan almond
- masukkan dlm acuan
- bakar selama 10-15min jerr
okey la...selamat buat biskut raye...hehehe^^
credit to myresepi...
p/s: tahun ni bersemangat nak masak / buat sume benda sendiri...hoho belajar2x
No comments:
Post a Comment