Tuesday, February 15, 2011

Padi Yang Masih Tak Berisi 3


9/2/11- hari ketiga pektikal kat Hoshas...hari nie tgk kes MRI and Mammography...for kes mammo..ade 2kes hari nie...tapi 1 kes je boleh observe..coz patient xkasi tgk...so 1 patient je la..emm teringt gak waktu aku jadi patient kat audio klinik dulu..ade sorg bro nak tgk test tlinge yg wat kat aku..tapi aku lbih suke pompan je tgk, so terpakse la die kluar(xleh tgk)...aku paham die nak blaja..but Patient's Right..muahahah~..
MRI plak kes budak 12 thn suspek ade brain tumor, dah undergo CT tapi nak further detect wat le MRI...but fortunately it was not a brain tumor...moge cepat sihat ye dik~..hehe




10/2/11-hari ke-4 kat Hoshas...hari nie aku duty plak kat ultrasound, US...emm musti korg ingt US nie just for scan baby kan...sebab aku pun fikir gitu dulu..hehe..sebenarnye US nie byk benefit..buleh gak scan tempat lain(abdomen, breast, thyroid) US nie xgune radiation..gune sound wave je, tu sebab die x bahaya...heheade 6 kes yg aku observe, 2 kes darinye, kes breast..nape x buat mammo?emm kes breast yg wat under US nie biase nye utk perempuan yg muda2, sebab senang tgk berbeza kalau die wat mammo...(bahasa mudah nye la...kalau nak tahu lebih tny la..hehe)..hari nie gak aku tgk kes fluoroscopy (hysterosalpingography HSG)..kes nie utk perempuan nye reproductive region...utk tgk fertility nye...kes nie aku jadikan case report aku..hehe~

habis 4 hari kat Hoshas...hari jummat aku ade kelas kat kuantan, so hari khamis tu jugak kami balik dari temerloh..penatnye xusah ckp la...huhu~

No comments: