Monday, March 18, 2013

Saya Obese...

Assalamualaikum 

To the obese people out there...Aku sangat memahami apa yang korang rasa, sebab aku juga obese..
Aku tahu, korang mesti ada terfikir jugak nak turun berat badan kan? 
Sekarang cuba tangkap gambar penuh korang! ye sekarang! now...gambar penuh! bukan nampak muka je, nak yang penuh sampai kaki..(aku tahu, orang obese jarang tangkap gambar penuh sendiri, kadang2 tak nak tengok pun gambar tu)...

Okey, dah tangkap? tengok gambar tu, jangan edit angle okey (untuk kasi nampak kurus)...tanya pada diri, sampai bila kita nak macam ni? tak teringin ke nak berat badan yang sihat? jangan malas! bahaya weh kalau kita badan obese, nanti banyak cost, beli baju besar, beli ubat (penyakit tiga serangkai contohnya nauzubillah..), macam2 la yang kena beli dengan harga yang lebih, semuanye sebab saiz badankan.

Ada penimbang? Jangan takut, pegi timbang...Omakkau~ terkejutkan, terfikir..bila la last time aku naik penimbang kan? jangan takut dengan penimbang, jadikan penimbang tu kawan kita, yang kita jumpa tiap minggu...okey?

Jom! jom kita berubah...sakit hatikan, kalau orang lain critic kita (macam la mereka tau apa yang kita rasa kan? ), gemuk la, gajah la, block jalan la, jijikla, sakit mata la, macam2 kan, kita ni dah la sensetip (yes, most of us sensitive, badan besar hati kecik baq hang)...

Macam mana nak turun, takda semangat?...belajar dulu! cari kat internet, cara2 nak turunkan berat dengan senaman dan makan dengan cara yang betul. Tak payah la guna produk2, mahal dan habis duit je, yang penting kita kena rajin...jom belajar kat sini.

Dah belajar cara makan yang betoi, jom download video aerobik kat youtube...tak terfikirkan? sebelum ni tak pernah pun download kan, jom..tapi jangan download je..kena la buat..hehe

I didnt own this video, credit to the owner..

Penat kan?? Takpa, mula2 memang penat, benda nampak simple je kan? tapi baq hang, lama2 kacang je aerobik atas ni...

Kita perlukan support, bukan kritikan. 
Keluarga yang support lagi senang..takda la makan lebih nanti..hehe
Dan cari kawan, atau orang yang boleh kasi support,..buktikan kita boleh. 
Jom, berusaha sama2 aku! set target berat badan ideal kita. 
Percaya pada diri kita, yang kita boleh dapat berat ideal.

Doa, jangan lupa doa, tiap kali lepas solat, doa agar tingkat semangat dan motivasi dalam diri untuk teruskan usaha. Di samping, 'ringankan' badan untuk kita beribadat. Solat kita pun akan jadi lagi rasa sempurna, sebab kita akan boleh duduk tahyat dengan betul.

Lastly, aku harap post aku ni dapat beri sedikit sebanyak manfaat pada korang, jom kita sama2 berusaha, belajar-usaha-usaha-usaha-doa..(aku tahu, bukan benda mudah) tapi , percayala...mesti dapat good result punya..In Shaa Allah! Hwaiting gurl or boy who are obese out there (^~^.)//

Fighting girlsss~ (^~^.)v

I didnt own this video, credit to the owner..
Taylor swift-Mean

You, with your words like knives and swords and weapons that you use against me
You have knocked me off my feet again got me feeling like I'm nothing
You, with your voice like nails on a chalkboard, calling me out when I'm wounded
You, pickin' on the weaker man
Well, you can take me down with just one single blow
But you don't know what you don't know
*Someday I'll be living in a big old city
And all you're ever gonna be is mean
Someday I'll be big enough so you can't hit me
And all you're ever gonna be is mean
Why you gotta be so mean?
You, with your switching sides and your walk-by lies and your humiliation
You, have pointed out my flaws again as if I don't already see them
I'll walk with my head down trying to block you out 'cause I'll never impress you
I just wanna feel okay again
I'll bet you got pushed around, somebody made you cold
But the cycle ends right now 'cause you can't lead me down that road
And you don't know what you don't know....



p/s:  sikit-sikit lama-lama jadi bukit...istiqamah itu penting! In Shaa Allah, saya boleh!





Sunday, March 17, 2013

(K-Movie) Hanna and Jenny~







'Looking at her twice, then asking,  "Who give you inspiration?" " What did you eat?"  " Where you get your determination?" " How you do it?"
She just smile, but couldn't describe it into words..'


Tengok cite ni di petang ahad..hehe..(200 pounds beauty)
yoishhh (^~^.)/

p/s: hwaitingggggggg! erkkk mengumpul semangat =p









Saturday, March 16, 2013

23 Jenis Bau...(*___*.)"

Assalamualaikum..

Hari ni keje half day...dan hari ni, pertama kalinye aku kena jage counter registration...huhu aku paling tak suka jage registration...sebab kelam kabut, tambah lagi hari ni hari sabtu...perghh customer berduyun2 datang nak buat blood test. 

Sebelum ni, tugas aku, tolong kak nurse pack sample2 darah dan urine je...hari ni sangat la ramai customer..staff pulak 3 orang tak da...jadi tinggal  la 5 orang ni buat keje..tak cukup tangan beb..seb bek tak pakai kaki...haha

sejam sebelum balik, kene pack sample...
haa...amek kau~

23 jenis! bau hancin yang aku hidu hari ni, tak da mask =p...haha aku kene masukkan urine dari urine container ke urine tube...tak sangka, this so called dirty job , aku akan buat selepas 4tahun betapa study radio..hahaha =p seb bek ri ni tak da stool sample..haha


urine in urine container


Balik pun dah dekat koi2 tadi...dasyat pekerja2 ni stay back tanpa OT...haha baguih2...kalau la boss tengok ni, mesti menitik air mata..terharu..haha

lapar...tak duduk, tak minum, tak makan ri ni lagi..haha dasyat kerje ri ni...


p/s: Kena hidu bau nescafe kasi pulih deria bau..haha =p





Tuesday, March 12, 2013

(Dream) The Invitation..Pelik3x~

Assalamualaikum..

Ape khabar pembaca semua? harap sihat, yang kurang sihat tu, syafakillah, syafakallah..jangan lupa makan ubat ye..hehe

Semalam aku tido awal..bace doa, tido, lepas tu..mimpi..ye, mimpi mainan tidur..kali ni, mimpi pelik..haha the invitation card..out of blue..tetiba je aku leh mimpi benda ni..yang pelik nye.. 

Aku kasi kad jemputan ni kat kawan2 aku, tanpa nama pihak sebelah sana..pelik kan, bayangkan kalau korang terima kad jemputan walimah tapi tak da nama pasangan..haha


 photo invitationyangpelik_zps94f3c62a.jpg
hehe guna balik gambar ni..malas nak lukis..=p


Dalam mimpi tu, kawan aku tanya, siape nama dia, aku jawab, "Aku pun tak tahu.." erkk..haha yang tahu hanya ibu dan ayah je dalam mimpi ni..haha lawak je, sebab aku clueless..

Pelik3x...tapi bagus pun tak da nama..haha 
Aku terjaga dari mimpi ni, jam baru pukul 3.30 pagi..bulat mata aku..blurr..(tak da benda lain ke nak dimimpikan, mimpi naik gaji lagi best..haha mesti boss cakap ' kamu hanya mampu bermimpi' =p)
Tak pasai2 hari ni pegi kerje awal, tunggu pintu office bukak, ade dalam 40min aku tercegat kat depan office tu...haha dan telan 2dose nescafe, bangun awal punye pasal..erkkk

p/s: this is truly out of blue...okey~ (^~^.)/




Sunday, March 10, 2013

Open Table

Assalamualaikum...

Semalam Mieza open table hehe..sejak dari belajar lagi, sesekali kami  akan keluar gi McD kat Teluk Cempedak..Tak sangka sampai zaman kerje pun kami masih dapat keluar sesame, sebab ramai yang keje kat KL ni je...tapi bila dah kerje ni, open table ni, maksudnye , kene belanje-member-bile-ade-duit-lebih-sambil-leh-sembang-update-diri-masing-masing...=p hehe..

Mieza belanje western semalam,..dapat lew makan steak..haha bagus, sebab aku kekurangan iron..hoho..
sebelum ni, Arney belanje domino pizza ( bulan Nov 2012 tak silap aku), Ijat belanje nasi arab (bulan Okt 2012 kot, dah lupe dah..)

Giliran aku belum lagi, aku sedang menanti-dengan-penuh-kesabaran surat confirmation aku..hoho..nanti aku ingat nak belanje korang kat restoran yang Br Z selalu duk sebut tu.. 'Nasi Arab Saba' ke? entah aku lupa..haha..tapi lambat lagi la..doa2kan la surat cepat dapat ek, sepatutnye dah dapat dah, 3 Mac ritu..sabar je la kan..hehe

Hari ni, gi jog kat titiwangsa ngan adik aku, ramai orang sebab ade even aerobic sponsor by milo, ade shooting film la, macam2 la.., aku jog je..hoho...dan aku terserempak ngan Syanie, mase aku jog...die pun jog gak kot..

p/s: perlukan semangat untuk teruskan usaha, aku sangat hargai kata-kata semangat dari sahabat2 semua ..terima kasih...
p/ss: layan lagu Nur Kasih versi Inteam dan Slam..hahaha deabak~ =p






(Song) A Dream Come True



(googled..ted mosby ^^)
 Yellow umbrella...~


Never Had A Dream Come True


Everybody's got something they had to leave behind
One regret from yesterday that just seems to grow with time
There's no use looking back or wondering
How it could be now or might have been
Oh this I know but still I can't find ways to let you go

I've never had a dream come true
Till the day that I found you
Even though I pretend that I've moved on
You'll always be my baby
I never found the words to say
You're the one I think about each day
And I know no matter where life takes me to
A part of me will always be with you

Somewhere in my memory
I've lost all sense of time
and tomorrow can never be cos yesterday is all that fills my mind
There's no use looking back or wondering
How it should be now or might have been
This I know but still I can't find ways to let you go

I've never had a dream come true
Till the day that I found you
Even though I pretend that I've moved on
You'll always be my baby
I never found the words to say
You're the one I think about each day
And I know no matter where life takes me to
A part of me will always be

You'll always be the dream that fills my head
Yes you will, say you will, you know you will
Oh baby, you'll always be the one I know I'll never forget
There's no use looking back or wondering
Because love is a strange and funny thing
No matter how I try and try I just can't say goodbye
No no no no~

I've never had a dream come true
Till the day that I found you
Even though I pretend that I've moved on
You'll always be my baby
I never found the words to say (words to say)
You're the one I think about each day
And I know no matter where life takes me to
A part of me will always be
A part of me will always be with you...


I didnt own this video, credit to the owner..



p/s: Sunday's blue~ I heard this song on the radio this morning..^^




Friday, March 8, 2013

(About Me) Intolerance..

Assalamualaikum...

Huhuhu~ dah dua hari merana..tak pernah pun jadi sepanjang 24 tahun ni..hoho..salah makan ke...tapi dasyat ni..pedih,...(T~T.)

Udang vs Cendawan

Tak tahu mana satu puncanye, tapi aku suspek udang...huhu arney suruh jumpe doktor..tapi aku tak nak haha (hari2 jumpe doktor kat tempat kerje, tapi aku tak suka jumpe doktor kalau sebab aku yang sakit) haha aku tak reti explain dan bile jumpe doktor, muka aku mesti tak nampak macam orang sakit (that's explain why i never received any MC during my study)..=p

Tapi boleh lagi update blog , haha , sebenarnye tadi aku buat experimen..aku makan udang ngan cendawan lagi petang tadi..haaa~ amek kau, malam ni...huhuhu (T~T.) sengsara..kulit merah macam kene air panas..hoho..

Ke cendawan...ish3..kalau macam tu, aku asik2 ade masalah ngan cendawan a.k.a kulat la...=p

Suddenly miss my mom...huhu...(T~T.) 

p/s: harap2 alahan ini sementara saje..ilang nikmat tak dapat makan udang dan cendawan beb...hehe..





(Drama) Back to 2006...hehe^^

Siyesly mencari cerita ini...nak tengok balik...mencari di rumah, dalam stok2 cerita aku yang belambak..cerita ni dah tak di jumpai..mintak kat kawan pun dah tak simpan. padam. hoho...
tengok mv je la kan..huhu...
soel gong chan shi~ bogoshiposso..nanun youl dongseng joyo...
yoorin unnie noel nomu nomu yiputa..

i didnt own this video, credit to the owner..


p/s: cite2 lama memang best..evergreen beb...
p/ss: ri tu ade datang lagi mamat korea buat x-ray..haha tapi sebagai professional (le sangat) , aku speak english saje, walaupun die blur2 xpaham...haha 






Thursday, March 7, 2013

The Vampire In Me...

Assalamualaikum...




Hari ni aku officially jadi Bella (twilight)..vampire..hehe..
Aku officially amek darah orang (customer), sebelum ni aku belajar je amek darah staff..hoho..aku tenang je..tapi kakak officemate aku cakap, aku terlebih tenang, sampai slumber je tak tengok jarum nak kena kulit mangsa tersebut..haha

Okey~~ ecelly ade sedikit cuak..haha tapi customer tu lelaki..jadi vein lelaki biase nye besar je dan mudah timbul..senang je...haha..
Seronok plak amek darah orang..tapi nak amek yang senang nampak je leh tak macam tu?..haha =p

Semalam kan aku cerita, aku belajar tengok stress test..hari ni ade dua customer stress test..tapi hari ni dengan aku2 pun buat stress test..hahaha puas! dapat gak aku berlari atas treadmill tuh (^~^.)/ ..

Hari ni doktor perempuan, dan petang pulak tak ade customer, jadi aku dengan officemate aku sesaja nak rase buat stress test..hehe kalau nak tau, harge test ni rm2xx haha..untung je kan..hoho

Aku achieve target heart rate..hoho..tapi just sampai half stage 4 je haha, sebab aku tak pakai kasut sport..aku pakai kasut kerje aku je..hahaha naseb baik kasut kerja aku bukan tumit tinggi..haha

Banyak gile aku belajar hari ni..merasa la macam mane customer rasa mase buat stress test..penat woo..

p/s: hari ni sambil kerja, sambil exercise..haha..=p
p/ss: tajuk tak boleh bla..hehe =p



Wednesday, March 6, 2013

Uji Stress ^^

Assalamualaikum..

Hari ni aku pergi kerje, macam biasa..pukul 7.50 aku sampai office. Aku dah kene kerje kat tempat baru (office yang baru)..jadi aku dah ade kawan2 kat tempat kerja..hehe

Pagi ni aku tak tahu kenapa..dua kali..aku rasa nak pitam..aku dah breakfast..tido pun cukup je..mula2 aku ingat aku sendiri rasa je kot..tapi kakak2 kat tempat kerje tanya aku, kenapa muka aku nampak pucat...hoho...

Cek blood pressure 110/68 pulse 68...okey la tu..ermm tak tau kenapa...
last2 aku byk duduk dan minum air je hari ni..
....

Hari ni aku belajar (observe) cara buat stress test..guna treadmill..huhu..aku bukan tengok patient tu..aku tengok treadmill tu...aku nak treadmill! tapi tak mampu den nak beli..hoho

Stress test ni untuk tengok jantung kita..okey ke tak..better than resting ECG (electrocardiogram) la...
Mula-mula kena buat supine ECG (sambil baring)... pastu tengok bacaan ECG ..staff nurse yang buat kan...

Lepastu kena naik atas treadmill..ada beberapa stage untuk stress test ni..dari stage 1-5 atau 6 atau lebih ikut kemampuan patient... 
Stage 1 biasanya berjalan je atas treadmill tu..sambil tu blood pressure akan di monitor..
Stage 2, berjalan tapi treadmill makin 12 degree incline..
Stage 3 berjalan laju dengan 16 degree incline, 
Stage 4 berlari dengan 18 degree incline (giler la macam lari kat bukit)..
dan seterusnye..makin naik stage makin laju dan incline...
lagi banyak stage orang tu leh buat, lagi fit la orang tu..



 photo stresstest_zps72e7927a.jpg


yang bestnye..doktor suruh aku tengok muka patient..takut muka dia pucat (tak leh go on dah)...dalam hati ' aku pun rasa nak pitam..kene pulak tengok muka orang' hahaha..

p/s: duduk kat tempat baru tak bebas..haha.=p (tapi so far, manager kata sementara je..sebab tunggu mesin under maintenance...







Sunday, March 3, 2013

Mieza's Mini Spa ^^

Assalamualaikum..

Sabtu dan Ahad masa untuk cuti..hehe..ecelly sabtu keje sampai pukul satu..tapi seronok gak..sebab lepas kerje mesti aku keluar gak ...haha..minggu ni cadangnye.. sabtu nak duduk bilik je..tapi Mieza ajak gi sungei wang...hoho nak soping kunun...tapi tak soping pape pun..beli barang2 keperluan je ..hehe

Malam hari sabtu (semalam) aku tidur rumah mieza..hehe sebenarnye dah masuk 4kali aku tidur umah die..sebab rumah mieza dekat dengan taman tasik titiwangsa, pagi ahad biasenye kalau aku tak balik kampung, kat tasik ni la aku jogging..hehe jadi senang la aku pegi, dari umah mieza je..

Oleh kerana kat sungei wang tak jumpe surau..kami buat keputusan, balik je rumah terus...kejap gile soping..beli barang untuk masak pastu balik haha..malam tu kami masak mee rebus...haha makan dua orang je, tapi dah lama tak buat macam ni...dulu masa practical kat hospital temerloh, duduk rumah sewa selalu main masak-masak dengan kawan-kawan..haha..

Lepas makan..kami memulakan aktiviti budjet divas haha...dengan menggunakan moto..
"kejelikan adalah milik setiap insang" ..
kami mewujudkan mini-spa...haha...

 photo miezasspa_zpsf7f15fa5.jpg


pakai mask...dah lame tak wat keje2 gugurly nih haha...=p

tapi paham2 la..tengah pakai mask tak leh gelak...haha..tapi..ade saje topik buat aku gelak..buang karan je pakai mask...haha


 photo miezasspa2_zps323fb49e.jpg

Habis je mask tu..haha...

Hari ni (Ahad) aku jogging ngan adik aku, siddiq dan kezen aku Iki...mieza xikut..takut habis ilang seri muka dek pakai mask hahaha =p...


p/s: Jaga diri, jaga hati dan jaga iman. (^~^.)/