Tuesday, May 31, 2011

Say GoodBye to The Part-Timer...


ini cerita pasai 1bulan kerje kat kedai buku~...
dah abis kerje..sekarang aku nak tgu pegi pektikel...huhu
okey...

aku keje kat kedai buku skolah rendah...
so kedai buku nie xbesar pun...
xmacam kiosk2 atau Koop (koperasi) skolah menengah tu pun~...


nie kedai buku kat skolah area rumah aku ,
SK Seri Jaya (skolah tempat ayah aku ngajo..hehe)
emm aku suke murid2 kat sini...beratur dan xda yg mencuri...
beli hanya waktu rehat je..waktu bukan rehat mmg xda seorg pun murid yg dtg...
disiplin btoi~sape la cikgu nye ek??haha
biasela budak skolah rendah~




disebabkan sgt bosan xda murid yg dtg, aku mule la melukis~...huhh..
bosan kot ...ngantuk tunggu budak2 dtg beli


lukis lagi~ haha


keje aku kat skolah nie 2mgu je...
keje nye dari koi9.15-10.45am kat sini,lepas tu aku kene pergi kedai main plak..
kalau korg dtg Bt Gajah nie..
kedai nye btoi2 sebelah masjid Bt gajah~..hehe





kalo korg nak taw...kedai buku nie..situasi nye same mcm rumah Raju (dalam cerite industan= 3idiot tu..haha),
usang je rasa...hik2 dari 15tahun dulu..mmg mcm nie la jugak~..haha



Kelihatan~ Auntie (wife boss), kak ida (perkerja tetap 13tahun kat kedai nie),
dan uncle Rajoo (bukan name sebenar...haha xtau name die, die nie supplier buku2 cerita)
aha..1Malaysia turr...hehe

kat kedai nie aku keje sampai koi1.30pm je...hehe

lepas 2minggu kat skolah SK Seri Jaya..
aku kene jage pulak kat kedai buku kat skolah SK Toh Indera Wangsa Ahmad (TIWA)...
sekolah nie pun skolah campur ...
kat sini ade sesi petang...so kerje aku dari koi 9-4ptg...
so gaji pun up la sikit..hoho^^



petang2 salu ujan..
so terpakse la aku tutup barang2 jualan nie...



emm menarik x dekorasi kedai ini? erkkk haha


nampak x lukisan kat dinding tu..aha~ trademark turr..hik3


ha..tgk~..gune kertas terpakai haha~...
budak2 kat skolah nie kate, gambar nie gambar aku..haha =p





tu dia..dia dah mai dah~..
memperkenalkan..kakak bookshop aka makcik bookshop..erkkk (TT~TT) huhu



banyak kan barang2 jual..budak2 suke la..
tambah lagi pemadam 20sen...beli byk2 buat main lawan pemadam...ish3...tradisi skolah rendah ke ape~haha
yg mak bapak pulak botak kepala kasi duit belanje hik3


sekolah TIWA nie, mmg betoi2 kat tgh pekan batu gajah...
tu dia pejabat pos batu gajah yg besar gabak warna putih oren tu~
hehe


so tu je la tempat kerje part-time aku ...
dapat la ongkos sikit tuk belanje waktu pektikel nnt...

p/s: aku dah nak start pektikel....rasenye susah dah nak on9..huhu
tanjae9 mungkin bersawang~..huhu (TT~TT)
bye2 semua..take care~



Monday, May 30, 2011

Dah Besar

Hari tu, bulan lepas, aku berkebun ngan ayah...tanam ulam raja...see dah besar...

ok2 i know~ 
die just tinggi je ecelly huhuhu..hahaha...
bile la nak membiak....


ok nak merumput la..dah naik rumput dah nie~


pokok nie tinggi je lebih...haha...lawak...
tapi organik ok!..xgune baje~..
ehh ade ke org gune baja, nak tanam ulam...haha~~erkkk

nway slamat membesar...haha...link berkebun dulu~


Berkelah di Teluk Batik (annual event, ecelly~)

Musim2 cuti skolah..kat sana jugak le muke kami~

Semalam family aku pegi picnic kat Teluk Batik...
korg percaye x kalu aku cakap kat teluk batik nie...
byk org buat batik ukir tangan kat sepanjang pantai??


haha sebab aku penah ditanya kawan aku,
kenape name nye, Teluk Batik?
aku main jawab je,
sebab ade org buat dan jual kain2 batik byk kat situ..haha
kawan aku tu percaye~hehe...





ecelly...xda pun org buat kain batik kat sini...
ala macam teluk Cempedak gak le...xkan kite gi teluk cempedak byk cempedak kat sana..btoi x?hehe



kalau korg dah ter'biase' dengan pulau2 kat pantai timur...mesti korg rase pelik ngan pantai2 belah barat..hehe... tgk je la... angin pantai tak kuat sangat...

kalau kat teluk cempedak..fuhh layang2 xpayah main lari2 nak kasi terbang...
tapi kat pantai sini macam sengal je lari kehulu hilir nak kasi layang2 terbang,
terbang jugak la...tapi belari gak la~ hahaha ..
so xpayah la beli layang2 adik2 oii...
(semlm nampak 2 org budak lari2 nak kasi layang2 terbang)

kat pantai belah timur ..beli belon sabun tu xpayah tiup dah kuar belon..hehe
kat sini...hahaha~kering ayo lio kome dibuatnye~



sonok nye la bebudak nie mandi kan..hehe~





nie la koje aku..main pasir je la...~~hoho~


nie bukan aku~..hehe


kat teluk batik nie dah makin best~..kalau dulu mane ade banana boat, speed boat, round beach naik boat...sekarang dah ade dah..xpayah susah2 pegi pulau pangkor..hehe...

 kami balik hari je... picnic nie..cousin aku yg dok 2mlm tempah chalet (kaksu amboi..cuti sakan la yer~ hehe)...chalet kat sini besar (mcm homestay) RM250 ave per day~huuu~


moh le ke Teluk Batik~~hehe
(jadi tour-guide sekejap~ =p)







Sunday, May 22, 2011

'Transparent'

Sori lame xupdate...emmm ade ke org bace pun kalu aku xupdate...hahahaha
kalau ade..diucapkan jutaan arigatou~~~ngee~


berbalik pade tajuk diatas...aku harap korg xbayangkan benda2 yg xelok  sudey..haha
cite pasal transparent nie adalah tentang aku sendiri...
aku nie transparent...


apekah transparent?
bagi aku maksud transparent nie, 'leh bace', 'jelas' atau bahase org Raub 'nampak sgt'~
tapi kalau korg guglekan maksudnye telus..erkk...atau tumyeonghan dlm bahasa korea nye..muehehe~


aku nie senang di baca..
kalau aku marah, muke aku jd mcm nie...
kalau aku bosan, muke aku jadi mcm tu...
kalau aku suka, muke aku jgn mcm gini-gini^^ dan selainnye...
kalau korg rapat ngan aku mmg senang baca...tapi xrapat sgt pun, leh tau kot..emm.



bukan muke je...bak kata Lela classmate aku...pasword aku pun, org leh baca~...
hampagas betoi~...hik3...adakah aku bendul sgt?emmm~


kadang2, bile org dah salu sgt senang leh baca air muke kite, pun susah jugak tu~...aishhh..


kadang2 kite rase lapar, org ingt kite marah pulak...
kadang2 kite tak marah, org ingt kite marah...susah2...
lead to misunderstanding..cewahh...


so tak semua bacaan air muke korg tu betoi okey~!!...
baik tny org tu dulu, sebelum pikir yg bukan2...
(cewahh backing org2 transparent sedunia plak~~)

emmm tringt plak kat cite jepun Satorare...cite pasai transparent gak..hihi..xcaye tgk la..haha

antara koleksi muka2 aku..erkkkk


tu dia~ dia dah buat muka2 dah~ slang kedah sat na...

marah ke kak~

ngantuk~

ade aku kesah~

lapar...erkkk~

suka~ngee~


p/s: akhirnye leh gak aku upload gambar2 lukisan aku yg gile punye lawa nie, trime kasih encik Paint~ hahaha =p
tQ for reading till dis point ~



Tuesday, May 17, 2011

B2ST- FICTION

b2st deabaakkkkkk~....
slow foot dance (bak kate kak jae~) hik3....


kyaa~


btw, i didnt own this vdeo...credit to the subbers~..::thumb up::..

Sunday, May 15, 2011

Bisukan Penyelamat =p

Hari tu, sempena hari ibu, ayah belikan ibu enset baru...
emm  jename xyah sebut la ek..hehe..
tapi biase la..benda baru lambat sikit nak adapt...so aku la yg kene explore enset tu..tunjukkan macam mane nak masukkan gambar, terima gambar, terima call, boleh kate sume2 aku kene explore pastu kasi taw ibu tuk paham function nye...

but the funny things was...

bile ibu mule2 dapat enset tu..setting nye dlm bahase cina....
so aku main tekan2 la cari setting bahasa...cari punye cari..jumpe la jugak...
okey dah set bahasa melayu..pastu aku nak set la date and time nye...tetibe aku jumpe...


okey fine!~..aku amek mase 3 min kowt, nak paham kan ape benda nye 'penyelamat skrin' nie...=p
lepas tu baru la aku sedar..LoL...muahahaha (aku betoi2 gelak gile2 waktu tu)...
penyelamat skrin = screen saver~...
SAVER= penyelamat..muahahaha ..::guling2::...(^^,)v

lepas 5min gelak separuh mati~ aku pun tgk plak setting lain...pastu ibu kate nak dgr ringtone nye...ibu pun call phone baru nye gune enset ayah plak...

and yes...sekali lagi aku gelak..bile kuar perkataan 'bisukan' kat skrin tu...muhahahaha...
agak2 la nak me'melayu'kan pun...
bisukan= silent... =p
selalunye enset yg berjename 'N' tulis silent dlm bahasa = senyap..boleh la terime..
nie ,bisukan~ aku mmg gelak habis la...::sorry::..hak3

so last2 aku pun tukar setting english tuk enset ibu..hik3~



aku xtahu la korg gelak ke tak bile jumpe perkataan nie,,,
tapi siyes~ aku **blurr** pikir ape tu penyelamat skrin waktu turr...
naseb baik aku tukar setting english terus..kalu tak mesti aku jumpe perkataan2 yg leh wat aku gelak bagai~

p/S : ibu... Selamat hari ibu...
erkk (lambat??)..wei..hari2... hari ibu, okey~..
ibu~sarangae ~

Tuesday, May 10, 2011

Its okey~ One step at a time



This song is dedicate to all my fwens ...practical and proposal FYP..fighting~..
To senpai...gud luck...one step at a time^^,

p/s : i'll be busy this 2 weeks~...sorry~...proposal xsiap lagi...huhu~

credit to the owner of da video~ngee~

Monday, May 9, 2011

ehem~

"I will read the book that you read, just to know what your thought as you read that book and what you have felt~
I was curious about that"

-GRI-

"Your presence itself is a miracle to me..."

-KJW-


Sunday, May 8, 2011

MataKu Sepet~


Mate aku mmg sepet...
tapi xda la se'sepet' Hyun Bin oppa ataupun Gil Ra Im unnie dan pkah pffttt~
sepet aku, sepet jawe~...ade sesetengah org jawe nie, mate die sepet...
menyebabkan depe nampak mcm org cina bukit...erkkk

nenek aku sepet gak, makcik aku pun sepet, ayah aku pun sepet...
kami xda pun campuran cine...so mmg jawe (walopun xreti ckp jawe)..hik3

waktu aku kecik2 dulu..org ckp aku nie nampak mcm anak cine...cewahh~
sampai ramai auntie2 speaking cine dgn aku...aku blur2 je...
tapi skrg xla...
xnampak sgt pun mate sepet aku nie, ye ke??...hik3


ibu salu kate, ramai org ckp2 pasai mate sepet adik beradik aku...
maybe ibu kurang senang kot bile org mengejek kami waktu kecik2 dulu...
tapi sekrng aku xkisah pun mate aku sepet~..hik2..
asalkan boleh nampak...btoi x?

tapi xleh blah bile ade org tny aku soklan2 mcm nie:

'macam mane ko tgk ek, nampak ke?'
adoi...mate aku sepet je, bukan nye xleh nampak terus~
okey kalu korg nak taw aku dah wat kajian...erkkk pasai mate sepet nie..hik3~


Antara kelebihan org yg mate sepet yg aku jumpe :

1. Mate tak selalu masuk habuk!

erkkk...aku pun xtau ape rasionalnye...
tapi ade logik gak...mate kecik xda la senang kene habuk haha...
tapi ade jugak sumtime mate aku kene habuk =p...



2. Dapat konfius kan org..

Nie kisah auntie yg speaking cina ngan aku berjela2 last2 aku jwb "saye xtaw ckp cina",
waktu aku kecik2 dulu aku masuk kelas tuisyen muzik (piano)...
sementara tgu ayah dtg amek aku bile abis tuisyen,aku tgu la dkt lobi...
dtg la auntie nie...die nak jumpe cikgu muzik aku~
die tny aku "cikgu kat mane" kot, tapi dlm bahase cine la...
tu la pasai aku jwb aku xreti ckp cine...auntie tu blur2 siap tny cikgu muzik aku, 'die tu cina ke melayu'...so korg bygkan le muke cine aku gane mase kecik ek..haha


3. Boleh tido dlm kelas sempoi je...

Oleh sebab aku sepet, aku leh slumber tido dlm kelas...tapi tu 'pro' nye..
untuk 'cons' nye...waktu jaman skola dulu aku salu kene marah dgn cikgu sebab tido dlm kelas...
erkkk walhal aku xtido pun...alahai mate sepet ku...
nak terangkan kat cikgu kang, cikgu kate aku kasi alasan...hahaha
tapi mmg salu nampak mcm aku tido...even aku ngantuk je, xtido pun...
tapi org lain dah tak nampak mate aku dah...haha...


4. Boleh dengar org kutuk kite~

erkk xtaw la nie cons ke pro~
tapi penah le skali dua...
aku xtido lagi,
tapi persons tu ingt aku dah tido...
so depe dok pot pet pot pet pasai aku...aku nak respon gane pun xtau...
last2 aku dgr je la...huhu (T~T)


tu la antarenye~kalu ade lagi korg tambah la ye~..hahaha

Kalau korg perasan....sepet ade beza nye~
  sepet korea, sepet jepun, sepet cine dan sepet jawe~..hik3
kalau nak senang bezakan..emm..tgk la muke2 org2 korea jepun cina n jawe hak3
okey2, kalu sepet korea, biasenye mate depe bentuk mcm gambar bwh nie~

tgk mate die..bentuk bulan sabit sikit~


Ha Jiwon unnie dan HyunBin oppa~

kalu sepet jepun plak, mcm gambo adik encem bawah nie...
mate die sepet jepun (sengal....dah mmg org jepun...sepet jepun le~)

Haruma Miura kun~kyaa~

hahaha~...
pepandai korg la ek~


Nway kite kene bangga dgn diri kite...
maksud aku bukan la riak...tapi be urself..
xkisah le ko tu sepet ke x...
ingt ...segala kejadian itu diciptakan oleh Allah ade kelebihannya~


pkah yg sepet~pffftt



Saturday, May 7, 2011

Layan Nasyeed Jap~




such a nice nasyeed~..feel free to hear~...




1. Mesut Kurtis -Beloved
2. Maher Zain- Ya Nabi Salam Alaika



hehehe

Jaman Sekolah Dulu... : Tak Perlukan Streka~


tan! nape tudung ko ade bahagian yg kedut2...?
tan! xda air la kat blok...ko mandi kat mane?
tan! blok kite black out...lampu meja je leh pasang, main lampu suiz jatuh kot


Soklan2 diatas salu sgt aku dgr kat UIA nie....blok aku (hostel) ditakdirkan blok yg bermasalah...
salu xda air?? bukan xda langsung pun ,salu nye air sikit atau halus je...ye la,...blok aku nie atas bukit + dekat ngan utan,,,,tambah lagi aku duk tingkat 4 mmg susah nak dapat air laju~tapi ade mase dulu mmg air problem kat blok aku...

Selain tu...blok aku gak yg salu tepon abg2 maintanen untuk btoikan suiz letrik...salu sgt xda letrik...yg best nye... slalu nye xda letrik bile aku dah streka separuh baju tuk pakai esok nye
(streka nie bahasa org Teluk Intan nye ialah iron)...adoiii~...dah dekat 3kali kowt...kadang2 sampai aku pikir streka aku ke yg gune high power sampai black out blok aku??? **misteri2**

tapi sume2 perkara nie aku jarang merungut...
taw sebab ape???ahaa~
sebabnye aku dah di'training' dari jaman skola~
Semenjak Mengenal erti Keindahan Agama (SMKA) lagi....erkkk

Ditakdirkan skola aku dulu, mmg salu xda air, mmg salu black out, mmg xda gune STREKA!

Ye betoi...kami xguna streka~
Statement nie mmg xleh diterima akal oleh sesetangah org seperti azni, mieja, arney, mak bapak dak2 form1 yg baru anta anak ke skola aku tu, cikgu add math, cikgu PJ, cikgu KH (sain pertanian), jurutera kapal terbang, tukang masak, tukang kasut, menteri belia, wiliam, cikgu tadika kemas, wartawan dan juga tukang promoter kedai Senghing (bukan hupseng ye~) =p ....hahaha

Pelajar2 tak dibenarkan bawak streka masing2...
walhal xda sebijik streka pun kat asrama waktu jaman kami F1-F3...
waktu F4-F5 seingt aku ade disediakan 2bijik streka asrama...tu pun xsalu guna~
bukan ape...kalu kami gune streka...asrama akan black out~...
skola aku tu skola lame...wiring system die sgt2 la sensetip...btoi x Nodo???hahaha..
(Nodo nie kawan aku dari jaman skola smpai la kat uia nie die asik ngeko aku je~),
even room nodo ngan aku kat uia nie, 10 langkah je jaraknye~)

Benda nie aku cite kat azni , mieja, arney, lela...ternyata depe sgt terkejut...

'Abis tu mcm mane korg iron baju skola? tudung labuh tu lagi?'

ahaa~ rahsie nye tnye le puteri2 budak skola Azlan...erkkk =p
hikhikhik...meh akak habaq mai~^^
kitorg dulu basuh baju menggunakan tangan, bukan kaki, bukan jugak kepala...erkk
okey2..bile basuh dgn tgn, pastu jgn perah baju tu...so die x berkedut..
gantung terus pakai hanger...sebulan sekali balik kampung baru la ktorg iron baju tu...
bile nak gantung baju tu, mmg lenjun le ayo nye (air bercurah2 akibat x perah baju)....
itu la rahsie nye...
tapi awas dgn baju2 yg berNila..salu sgt sidai rapat2 sampai bertompok kat baju kawan hahaha

Oleh sebab aku dah terbiase x iron baju...kadang2 tu aku iron gitu2 je..hak2...
tapi dulu aku mmg tabik spring ngan kawan2 yg baju depe mmg maintain xkedut punye,
walaupun xda streka...antaranye...fariza, fariza, fariza dan etc ...hahaha (aku xingt sape lagi la haha)...
tapi ramai la jugak~gile la...ayu gile la depe duduk sampai xkedut...kalu baju aku toksah ckp la...hik3


Selain itu, pffttt...
pasai black out plak...aku kire bersyukur gak la...kat uia nie, blackout2 pun suiz kat meja leh gune lagi, lampu meja pun leh nyala lagi...kalau nak dibandingkan ngan jaman skola lu...
skola dulu mmg salu sgt bergelap..kdg2 pasang lampu koridor je...lantak le korg seram tahap gaban ke memlm...mmg xleh pasang lampu...so aku mmg dah lali dgn situasi nie...

Pastu pasai ayo xda...nie lagi la...
skola mane yg terkenal dgn xda ayo nye kat Bota tu, kalau bukan skola aku~..hikkhik...
btoi x?? kan...kan...
air kat sana, nak tunggu tadah dlm baldi pun..sempat lagi korg g nyapu dorm korg tu...
sempat lagi korg amek mknan kat dewan makan DM...
kalu emergency nak melabur plak..korg rembat je ayo org yg tadah tadi (yg tgh tgu line mkn kat DM)...haha..bile budak tu balik dari DM nak mandi, ayo baru tadah balik sebab dah dirembat nak melabur nye pasai  oleh member~ hik3 (owh..bukan aku..ye~..haha) (=,=')v

Kadang2 tu, air mmg langsung xda...ktorg duk pulas2 kepala paip tu, xjugak die kuar ayo...
itu mmg kes kene mandi nomad...
ape tu mandi nomad ?.mandi nomad nie..
ktorg kene g mandi kat sekolah, maksud aku kat sekolah..ye kat kelas2 tu~...
seingt aku ri tu kami penah mandi kat toilet kat Pusat Sumber...**gluppss**
bwk baldi gi skolah pepagi buta..dlm koi3-4 pg...

Tu xpe lagi...
kata akak2 super-senior, depe kene mandi kat Taman Cendawan yg terletak dekat depan pintu masuk skola dulu...coz kat situ je ade sumber ayo~..hoho **auwww**~

Tu la pasai aku ngan Nodo leh slumber land je duduk kat blok aku walaupun masalah air sikit nih...sebab kami dah terbiase...
org lain punye la angkut barang mandi, nak gi mandi kat blok lain...hak3~
tapi xtaw la budak2 ex-skola aku yg lain~..hihi

tula kisah air, streka dan letrik~hoho^^

Nway..memg payah waktu zaman skola dulu~..tapi tgk le hasil nye...
bersyukurlah ngan ape yg ade,,,erkkk~




Kalau Tak Paham:

1. rembat = ambil 'hak org' dgn bergaya
2. emergency = keadaan yg xleh kawal / tunggu mase je~
3. ayo = 'air' dlm bahase perak~
4. ngeko = ikut ke mana2