Tuesday, February 15, 2011

Dialog mom n daughter~

teringt dialong aku n ibu n adik2 waktu cuti hari tu~~~


ikin (adik bongsu aku): umo along bape?

aku: 23 tahun nie...nape?

ikin: saje tnye~

----ibu mencelah----

ibu: boleh le cari boypwen dah, cube le bergaye sikit..

aku: ...

ikin: hehehe

----siddiq mencelah-----

siddiq (adik bwh aku): ntah along...dah nak final sem, bile lagi nak cari~

aku: ... owh kene cari ek???  ...

aku: mlm nie nak mkn ape (tukar topik~) =p

*asik kene tny soklan gini je...ibu excited nak tahu kalu2 aku ade bf, ibu salu ckp aku ade hidden bf..hahaha
kwn2 pun musti gini gak kan (kalu single la biase nye)...


( ikin-ibu)


(siddiq)

Aku Kene Tag Oleh Miera haha~=p

Once you have been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, fact, habits, or goal about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tagged the person who tagged you If i tag you, its because i want to know more about you

miera..amboi...xkenal aku lagi ke~ haha

1. asal aku dari Perak, kat Batu Gajah, lahir kat hospital besar Ipoh

2.aku suke cite korea, jepun, anime gile2 punye suke...

3. aku paling ANTI dgn cite seram, iklan kat surat kaba pun aku xsuke...sebab aku suke imagine lebih2..hahaha

4. colour fav aku, purple..bukan aku je, ibu ayah pun suke..tu pasal rumah kami pun warne purple..

5.aku suke melukis,warne...benda2 yg seni nie..dulu salu masuk pertandingan melukis kat sekolah..hehe (anak cikgu seni katekan)..

6.easy to tell, haha riak wajah aku mudah nak bace (kate member2 aku), kalu aku marah, kalu aku suke, kalu aku bosan..haha

7. susah nak menjerit, xreti nak menjerit pun...

8.kalau x amek Radiography aku akan amek cos AED..haha

9.still single, xpenah couple pun, walaupun ibu asik suh cari BF hahaha =p

10.mate aku sepet ikut ayah, ramai ingt aku ade keturunan cina,siap ade yg speaking cina ngan aku, haha padahal aku nie keturunan Jawa...tapi xreti la ckp/paham bhs jawa...dagu aku and adik2 lekuk ikut ibu (tapi xda la nmpk sgt)...

11. nenek (ayah) duduk kat segamat,belah ibu kat perak...(xda kene mengena..haha)

12.aku anak sulung, ade 3 adik lelaki bwh aku, and bongsu sekali,adik pompan..

13.character aku berbeza-beza, dgn member aku bising, ngan family (besar ,kezen~), aku xda la byk ckp ngat...

14.susah nak rapat ngan org yg baru aku kenal, aku agak segan..tapi kalau dah kenal..hehe...sok lusa x abis ckp lg..

15.still berusaha turunkan berat badan haha =p

16.suke bace buku tokoh2 Islam, tokoh wanita dan tokoh lelaki...

17. xberape suke bace novel, 1 novel aku bace 3 bulan pun xabis ...haha..xberape minat~

18.muke nampak garang~...maybe ibu ngandungkan aku muke ibu garang kot..haha..ibu mmg cikgu yg garang pun~..hehe

19.suke join kawan shoping...walaupun xda duit atau xnak beli ape2..

20.suke benda2 yg romantik..erkkk....pengaruh cite korea

21.senarai BF before this: hyun bin, won bin, byakuya, kazehaya, usui takumi, miura, ryo nishikido, kim jaejong, etc..hahahaha ..::fantasy::..

22.ade kawan rapat (geng) kat mane2 aku pegi,; jaman sekolah geng batu gajah (nuloi,paom,dyh), jaman uia geng flovourorfour (mieza,miera,azni), geng Trio ddir (arney,mieza)...haha...

23.kalau aku suke kat satu benda, aku akan suke gile2...eg; komik,aku akn buat koleksi,buku tokoh2 agama pun gitu...kawan2 ckp kalu aku suke kat someone pun gitu...teetttt~

24.xsuke adenye pergaduhan,xsuke org tampar muke aku!!.....peace no war

25.sume yg diatas adalah aku..erkk xda idea dah sbnr nye

Poor Aegy~ (TT~TT)

dah seminggu berlalu tapi..hehe...hari tu waktu balik ke kuantan..dari perak-kelantan-ganu-kuantan...huhhh sgt penat dgn jem nye...bayangkan 12 jam aku ats jalan dari perak ke ganu je...kat kelantan jem, kat ganu jem...sampai aku terasa kete aku undur..side effect dari kepenatan~....3 tin air nescafe aku minum, nak ilang ngntuk~...


pemandangan bnjrn titiwangsa~


lawa kan...emm jalan kat sini lubang2..maybe sebab baru lepas musim ujan..huhu sian my aegy (car)~

nie kat ganu...jem ats jambatan, sumenye gara2 2 accident kat jln sebelah..ish3 org melayu suke sgt busy body, tgk accident smpi jem...terdetik gak kata2 nie dlm otak aku..

accident yg 1st aku jln je, xtgk pun...tapi yg second aku xleh tahan mate nak tgk gak..haha...mmg aku org melayu..haha busy body betoi aku nie..haha aku drive sorg waktu nie...siap buleh mkn roti lagi..jem lame gile..org depan aku nie dok tgk2 aku...sebab aku siap bwk roti mkn (ape nak wat..aku xmkn tgh hari..lapo~)...smpai je kat dpn mydin mall aku jmpe mieja, nak balik kuantan dgn mieja..tapi aku dah penat sgt, mieja suh tido umah die, sok pagi2 nye baru gerak ke kuantan...alkisahnye...aku x cek air kete..huhu..air kete dah kering...sebab kite org kuar pagi, so pepg tu xda la effect sgt temperature...but smpai je kat cherating...sudden bunyi mcm air dah masak dlm kettle..haha...high temp...terpaksa berhenti...byngkan perjalanan cherating ke uia mkn mase 3 jam lebih...sume nye gara2 air x isi-bocor water pam-lead to over haul...

sempat lagi v-sign..mkn2 limau la mase nie..haha..tgu enjin sejuk..emm mahir terus isi air..haha

tgu sejuk baru leh bukak...kalu tak abis muke kene percik air panas..hehe

total kami berhenti utk isi air ..ade dlm 9kali..hoho penat o..nak kejar van lagi (utk gi temerloh, aku n mieja naik van uia~)

lepas smgu baru aku leh anta kete nie g workshop, coz aku pektikal kat Temerloh..huhu..sian my aegy...so ari jumaat lepas aku anto (11/2/11)...epul (workshop worker) ckp cost baiki dlm 4-5 ratus...huhuwaaaaaaaaaaa...mane aku nak korek tabung nie..huhu~nak pektikal lagi..hadoi...fenin3x~

sebagai pengajaran..isi lah air kete selalu kalu dah jln lame sgt...

Padi Yang Masih Tak Berisi 3


9/2/11- hari ketiga pektikal kat Hoshas...hari nie tgk kes MRI and Mammography...for kes mammo..ade 2kes hari nie...tapi 1 kes je boleh observe..coz patient xkasi tgk...so 1 patient je la..emm teringt gak waktu aku jadi patient kat audio klinik dulu..ade sorg bro nak tgk test tlinge yg wat kat aku..tapi aku lbih suke pompan je tgk, so terpakse la die kluar(xleh tgk)...aku paham die nak blaja..but Patient's Right..muahahah~..
MRI plak kes budak 12 thn suspek ade brain tumor, dah undergo CT tapi nak further detect wat le MRI...but fortunately it was not a brain tumor...moge cepat sihat ye dik~..hehe




10/2/11-hari ke-4 kat Hoshas...hari nie aku duty plak kat ultrasound, US...emm musti korg ingt US nie just for scan baby kan...sebab aku pun fikir gitu dulu..hehe..sebenarnye US nie byk benefit..buleh gak scan tempat lain(abdomen, breast, thyroid) US nie xgune radiation..gune sound wave je, tu sebab die x bahaya...heheade 6 kes yg aku observe, 2 kes darinye, kes breast..nape x buat mammo?emm kes breast yg wat under US nie biase nye utk perempuan yg muda2, sebab senang tgk berbeza kalau die wat mammo...(bahasa mudah nye la...kalau nak tahu lebih tny la..hehe)..hari nie gak aku tgk kes fluoroscopy (hysterosalpingography HSG)..kes nie utk perempuan nye reproductive region...utk tgk fertility nye...kes nie aku jadikan case report aku..hehe~

habis 4 hari kat Hoshas...hari jummat aku ade kelas kat kuantan, so hari khamis tu jugak kami balik dari temerloh..penatnye xusah ckp la...huhu~

Padi Yang Masih Tak Berisi 2

8/2/11-2nd day hat hoshas, hari nie aku kumpul kes kat CT Scan dgn murni.. kate kak hanisah (PPK) 1st time hari nie byk kes CT ..ade dlm 15 kes...hari nie blajar mcm mane nak isi contrast media (senang ckp ubat yg gune utk tgk gmbo lagi jelas)...kate kak hanisah, kalu kte org student radio pun kene tahu, sebab setgh hospital mcm kat hosp. Selayang, yg tukang isi CM student bkn PPK yg isi...biasenye yg masuk CT nie kes2 mcm CT brain,..kadang2 ade patient yg pagi masuk CT,ptg dah meninggal...emm insaf and ingt mati jugak la..huhu...
kes hari nie yg xleh aku lupe salah satu nye kes dera...suami dera isteri...sampai kene wat CT Scan..dasyat nye kena dera nie...teringtkan bagaimana hak wanita ditingkatkan dlm Islam, Islam menjaga hak2 wanita...oh suami..tidakkah kau tahu...emm hanya mampu mengeluh panjang~bukan kes dera isteri je..dera anak pun ade...hurmm...jauhkan lah perkara nie...kalau ade salah n silap...maaf2kan lah~

Saturday, February 12, 2011

Padi Yang Masih Tak Berisi 1

7/2/11 hari nie setelah sekian lame,dtg balik kat Hospital Sultan Haji Ahmad Shah HoSHAS ,temerloh pahang, kali nie jadual pektikal aku byk ngan Mieja~
sampai Hoshas, ramai yang aku dah kenal, so senang la sikit; hari nie aku gi OT (operation theater) atau kat sini panggil II, aku on duty kat OT, kat OT nie gune fluoroscopy c-arm , hari nie aku join 2 kes kat OT nie, mule2 sampai kat dewan bedah, aku kene tukar baju hospital, emm trase mcm doctor plak...baju biru yg biase doc pakai waktu surgery,
1st time dlm idup aku tgk live doc wat surgery live dpn mate, salu nye tgk tv atau drama je..kes 1st tu, die wat masukkan skrew kat tibia plateu(tulang kat betis), tgk doc potong, trasa nak mkn daging steak plak ;p...haha
2nd kes plak nak msuk kan k-wire kat tulang tangan (rad/ulna d/e) tapi condition patient dah ok after doc 'kepak2' tgn patient tu (ayat ganas cikit haha)....so doc letak plaster of paris (POP) atau bahase biasenye simen tgn hehe...so aku n radiographer bertugas (abg faiz) pun duk dlm dewan bedah tu amek gmbo utk senang doc locate skrew n kedudukan tulang yg betoi...lame mase kat dewan bedah nie~ dlm 3jam gak aku tgu...sume nye bergantung pade skill doc utk jahit balik ...
pas II aku gi MRI plak~emm blajar lebih jelas penggunaan coil2 dlm mri..MRI pun lame gak..1 patient nye exam dlm 45 min kene tgu...
hari nie walaupun xbyk berjalan, tapi aku byk berdiri je...tumit pun sakit...hoho~
balik je dari hospital...berjalan ke rumah sewa UIA...sampai umah tido jap...penat~mlm bgun jap koi 12 tido balik...gitu la life student rdio kalu pektikat...adoi...cam ne la kami nak study and wat portfolio~..penat xilang~~...

Saturday, February 5, 2011

sedey nye~

hari nie (5/2/11) aku nak kene drive balik kuantan~...huhu...sedey nye...cuti dah abis...~huhuhu...xpe la...nak g pektikal...~sok koi730 gerak dari perak ke ganu anto adik aku (siddiq) kat unisza...amek mieja kat ganu,then drive ke uia trus...seharian la aku drive lagi...hurm~ k la..nak rehat...nnt tkt ngntuk plak drive sok..nite~...

Friday, February 4, 2011

CaPpuCcinO~ Sape Nak Belanje Saye???

mlm smlm 3/2/11 kami sekluarge wat BBQ...hehe mule2 ibu cadang nak gi berkelah ataw gi cameron,tapi musim2 ujan nie dok umah wat bbq sudey...hehe...kami wat bakar2 depan umah je tadi..haha...pelik tp sronok...sume adik2 aku balik katekan....

pas abis bbq,aku n adik2 aku tgk tayangan cite industan hahaha ...dari sape? tentunye sumber utama dari aku jugak...haha...cite ape? emm cite ape lagi kalu bukan cite 3 idiots..(masuk nie,dah 4 kali aku tgk cite nie...lawak n best gile kot)....abis tgk cite koi3pg...la nie tgh mengarang blog nie..hehe...

padahal td dah dapat kerje tambahan dari ibu...kerje yg patutnye cikgu2 buat...aku kene wat...ape lagi kalu bukan tulis resit2 tuk anak2 murid ibu nie...(resit yuran sekolah n etc)...kalau nak tau dari aku skolah menengah lagi kerje2 tulis resit utk budak2 kelas ibu,aku yang tolong tuliskan..walaupun tulisan aku punyelah cantik...erkkk... esok la aku siapkan...

emm sok ari last lepak kat umah...ingtkan nak wat kek batik atau kek choc. tapi mcm byk kene beli bahan...emm jimat je la...

tadi aku dah beli kasut tuk pektikal...xda la mahal pun...pakai 6mgu okey kot...tapi bkn yg comfort punye pun..emm...(jimat2)...aishhh geram gak bile aku tringt pasai jimat nie...adik2 aku, depe dok perabis duit ayah je...bile cuti je ade je benda baru tuk motor depe,cube la barang moto tu simpan tuk belanje~...bile dah ujung2 sem mintak duit makan kat ayah...ishhh geram...aku punyelah berkire2..depe senang je...sian ibu ayah...kang aku berleter kang baru taw..hehe

huhh...start pektikal sudey..pasnie mmg mgu2 yg akan memenatkan kami dak2 radio...tapi sume org penat jugak...so its okey..enjoy je...::go back3x:::...tetibe terngiang ayt sorg doc plak...haha 'go back'...haha

emmmm abis pektikal ti aku cadang nak belanje tanjae CAPPUCCINO @ secret recepi la...hehe as my reward to myself..erkkk hahaha...amacam...best x cadangan aku nie?? (bukan pengaruh mane2 cerita ye~hehe toink toink toink) hehehe sesekali hargai usaha kita la kan..nway try my best!!  aja2 hwaiting....

ade sape2 nak belanje saye tak??? (sambil wat muke comel) hehehe


tengok je pun~..yummm3x nak try satu la nnt...hehe


Thursday, February 3, 2011

meow meow meow

kezen aku (kak fara) suh jagekan kucing die smpi sabtu nie...hehe tadi baru lepas mandikan kucing tu...hehe ..::comel2::...

emm lagi 2 ari...sok je tgl cuti(jumaat)
ari sabtu nak drive balik kuantan dah..huhu...pektikal3....huhuhuhuhuhuhu....(TT~TT)

p/s:kasut pektikal xbeli lagi..mcm mane nie~